Опубліковано: 17 Лютого, 2021. Переглядів: 325


В Україні призупинена планова вакцинація дітей від туберкульозу – немає вакцини

З лютого 2021 року в Україні призупинена планова вакцинація дітей від туберкульозу. Крім цього, через розповсюдження коронавірусної інфекції, в державі на понад 30% зменшилося виявлення хворих. Все це може призвести до загрозливої ситуації.

Про це Gazeta.ua розповіла Ольга Павлова, заступниця директора проєкту “Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні”.

“Цього року, Міністерство охорони здоров’я не справляється з процесом державних закупівель і тому відбуваються такі перебої. Є питання реформування медицини й втому числі системи закупівель. Деякий час закупівлі проводили через міжнародні організації. Наразі держава створює власні закупівельні механізми. Це позитивний момент, але, на жаль, в процесі даного переходу він не допрацьований. Тому в результаті вийшло, що один закупівельний орган ще не розпочав свою діяльність, а інший вже закінчив. Усі ці неузгодженості призвели до того, що наразі немає БЦЖ – вакцини, що запобігає туберкульозу”, – розповіла Павлова.

За календарем профілактичного щеплення привити новонародженого БЦЖ бажано на третій – п’ятий день життя. Можна це зробити й пізніше, але в такому випадку перед щепленням дитині необхідно пройти певні обстеження, які підтвердять, що вона не інфікована.

“Якщо вакцини немає, то дитину випишуть з пологового будинку додому. Тоді важливу роль відіграватиме її оточення. В ньому не повинно бути хворого на туберкульоз. Тому всі хто приходять до дитини мають пройти профілактичні огляди та мати довідку, що здорові. Адже не вакцинована дитина не захищена від туберкульозу. Надалі, щойно з’явиться вакцина, потрібно обов’язково зробити щеплення. Бо БЦЖ допомагає створити штучний імунітет дитині від туберкульозу. Це не захищає її від захворювання, але збереже від тяжких – смертельних форм хвороби”, – підкреслила лікарка.

За словами експерта ситуація в країні із протидією поширенню туберкульозу в цілому напружена. Прогалина є не лише у поставці вакцин, але й із виявлення хворих.

“У зв’язку з обмеженням обстежень люди не ходять до лікаря, бояться, плюс карантинні заходи впливають. Все це призвело до того, що виявлення хворих на туберкульоз зменшилося на понад 30%. Це означає, що люди, хворі й не знають про це. Думають, що це застуда, або коронавірус й не йдуть в лікарню. Все це призводить до того, що хворий, який не знає про свій стан стає джерелом інфекції для оточуючих. Стосовно вакцин, коли будуть – не відомо, але робиться все можливе, щоб найближчим часом їх закупити”, – додала Павлова.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...