Опубліковано: 26 Жовтня, 2023. Переглядів: 450


Виїзд чоловіків з України: чи можуть перетнути кордон 17-річні юнаки?

Через нові правила постановки на військовий облік Держприкордонслужба нерідко не випускає юнаків за кордон.

Та чи можна виїхати в 17 років під час дії воєнного стану?

У мирний час на строкову службу призиваються придатні за станом здоров’я українські чоловіки віком від 18 до 27 років (саме цей вік вважається призовним).

Воєнний стан в Україні передбачає обмеження на виїзд військовозобов’язаних чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років). Вони підпадають під мобілізацію.

Чи можуть 17-річні юнаки виїжджати за кордон? Пояснення юриста

Наприкінці 2022 року Кабмін ухвалив постанову №1487 “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів”. Цей документ зменшив вік для постановки на первинний військовий облік. У порядку зазначено, що чоловіки мають ставати на облік у рік досягнення 17-річного віку. Тобто тепер йти до військкомату, щоб отримати прописне свідоцтво, треба не в момент, коли виповнилось 16, а в рік, коли хлопцю має виповнитися 17 років, пишуть “Факти”.

Попри це, трапляються випадки, коли Держприкордонслужба не випускає юнаків за кордон. Мотивує це новими правилами постановки на військовий облік.

“Прикордонники, використовуючи нову норму, намагаються заборонити виїжджати за кордон. Пояснюють це тим, що особа не має прописного свідоцтва з 16 років і там нічого не зазначено. Тобто, прикордонники намагаються застосовувати до осіб, яким ще не виповнилося 18 років, обмеження щодо виїзду за кордон. І фактично хлопець з 16 років має стояти на військовому обліку, інакше прикордонники можуть не випустити таку особу за кордон”, — пояснює юрист Ростислав Кравець.

Та 17-річні юнаки, за словами адвоката, перетинати кордон мають право. “Якщо говорити чесно, то не мають права забороняти виїжджати за кордон навіть в період воєнного стану”, — каже адвокат.

Хто з чоловіків може виїхати за кордон під час воєнного стану?

Чоловіки можуть вільно залишати територію України, якщо вони офіційно виключені з військового обліку за станом здоров’я. Для цього необхідно мати документи про оформлену інвалідність або рішення військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку.

Також підставою є статус, який підтверджує лише тимчасову непридатність чоловіка до військової служби. Відповідне рішення також ухвалює військово-лікарська комісія. Підставою для цього може бути інвалідність, період відновлення після важких операцій або гострих захворювань.

За межі країни можуть виїхати чоловіки, які мають підтверджену групу інвалідності, а також ті, хто утримує трьох або більше дітей віком до 18 років чи самостійно виховує хоча б одну неповнолітню дитину.

Ірина Батюк, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...