Опубліковано: 19 Жовтня, 2023. Переглядів: 267


Таксистів зобов’язали використовувати касові апарати та видавати чеки. На порушників чекає штраф

З 1 жовтня в Україні поновили штрафи для суб’єктів господарювання, які зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) або програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО), більш відомі як касові апарати.

Їх повинні мати, зокрема, й таксисти та видавати пасажирам за кожну поїздку чек, пише Експрес.

Нововведення стосується водіїв таксі, які не є платниками податку першої групи та які проводять розрахунки в салоні авто в готівковій формі або приймають платіжні картки.

— Водії таксі можуть використовувати як переносні класичні РРО, так і програмні, де є спеціальне безплатне програмне забезпечення від ДПС, яке можна встановити на мобільні телефони або планшети, — пояснює Марія Мельник, заступниця начальника Головного управління Державної податкової служби у Тернопільській області. — За недотримання вимог законодавства суб’єктів господарювання, які надають послуги таксі й беруть плату з пасажирів без проведення таких операцій через реєстратори розрахункових операцій, будуть штрафувати.

— Хто фіксуватиме такі порушення і яке покарання передбачено за недотримання вимог законодавства? 

— У податковій службі є бази даних усіх суб’єктів господарювання, в тому числі тих, хто надає послуги таксі, які за минулий рік показували доходи, але досі не зареєстрували касових апаратів. Саме на них першочергово будуть спрямовані перевірки. Факти порушення таксистами податкового законодавства можуть фіксувати як податкові інспектори, так і пасажири (через чат-бот податкової. — Авт.).

Для водіїв таксі розмір штрафів залежить від того, на якій системі оподаткування вони зареєстровані. Наприклад, для ФОПів, які працюють на єдиному податку ІІ та ІІІ групи за ставкою 5%, встановлено знижені розміри штрафних санкцій: 25% вартості реалізованих із порушенням товарів/послуг — за перше порушення та 50% вартості — за кожне наступне.

— Як діяти, якщо водій таксі привіз пасажира у віддалене село або місцевість, де немає мобільного покриття, без якого касовий апарат не працює? 

— Сучасні програмні реєстратори можуть формувати чеки в режимі офлайн. Таксист може переслати чек пасажирові на електронну пошту або в будьякий зручний для отримувача послуг месенджер. А класичні РРО мають вбудовані акумулятори, що дає можливість видавати чеки.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...