Опубліковано: 17 Жовтня, 2023. Переглядів: 514


Перетин кордону. ДПСУ відмовляє деяким чоловікам, які внесені в “Шлях”: є “чорні списки”

Виїзд чоловіків за кордон. У Державній прикордонній службі України пояснили, чому змушені відмовляти у виїзді за кордон чоловікам 18-60 років, які внесені до системи “Шлях” і мають всі потрібні дозволи. Про причини відмови розповів полковник Ігор Матвійчук, заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління ДПСУ під час пресконференції у “Прес-клуб Львів”.

“Шлях”: чому прикордонники відмовляють чоловікам призовного віку, які є в базі

Ігор Матвійчук нагадав, що система “Шлях”, адміністратором є Укртрансбезпека, запрацювала 16 березня 2022 року на базі існуючої на той момент системи “Особистий кабінет перевізника”, яка стосувалась водіїв вантажних автомобілів та пасажирських автобусів віком 18-60 років.

Він зазначив, що зараз уряд вніс зміни щодо виїзду водіїв вантажівок та автобусів – тепер у рейс вантажівки може їхати не один водій, а два, а автобусом – три водії. Щодо виїзду осіб, які везуть товари медичного чи гуманітарного спрямування (фактично, йдеться про волонтерів), змін не відбулось.

“Нас часто питають, чому ми не пропускаємо осіб, які мають відповідні дозволи від ОВА? Пояснюю: прикордонник повинен перевірити мету виїзду особи: чи справді вона має намір переміщувати товари медичного чи гуманітарного призначення для потреб військової частини, медзакладу чи інших набувачів допомоги”, – зазначив Матвійчук.

Начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління ДПСУ сказав, що були водії, які не мали жодних підтверджень. “У поле зору почали потрапляти громадські організації та благодійні фонди, від яких виїжджали 1-5-10 людей, а потім не повертались. Ми почали формувати свого роду “чорні списки”, точніше, “групи ризику”, і ділитись інформацією по всьому кордону”, – зазначив Ігор Матвійчук.

У результаті потік “таких водіїв” почав падати, зазначили у ДПСУ. Якщо у березні кордон щодня намагались перетнути близько 600 осіб, то сьогодні це близько 200 чоловіків.

Також Ігор Матвійчук зазначив, що є підприємства, які отримали транспортні ліцензії, водіїв внесли у “Шлях”, але водій їде “в одну сторону”. Лише в цьому році було розпочато 104 провадження через неповернення, 7 осіб вже засуджено, 52 міжнародні ліцензії було скасовано з подачі ДПСУ.

Прикордонники затримали організаторів переправлення ухилянтів через кордон

Група з оперативників Чернівецького прикордонного загону, представників СБУ та Національної поліції в Чернівцях зупинила легковик, в якому перебували організатор незаконного переправлення осіб через кордон та його пособник.

Ці особи створили канал в одному з месенджерів та через нього підшукували охочих потрапити до Румунії. За незаконний виїзд правопорушники вимагали грошову винагороду від 3500 до 3800 доларів США з людини.

Наразі затриманим загрожує до 9 років ув’язнення за ч. 3 ст. 332 ККУ “Незаконне переправлення осіб через державний кордон”.

Олена Ковальська, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...