Опубліковано: 14 Жовтня, 2023. Переглядів: 604


Два головні віруси сезону. Як захиститися та хто у зоні ризику

В Україні почався осінній епідемічний сезон. Фахівці прогнозують, що він буде складнішим за минулорічний. Крім сезонних сплесків грипу та ГРВІ, знову заявив про себе Covid-19 – фіксують все більш високі цифри захворюваності. Медики наголошують, що у нинішньому епідсезоні найбільш уразливою категорією будуть люди, старші за 60 років, і ті, хто має хронічні недуги.

Єдиним способом, що дозволить уникнути важких ускладнень все ще небезпечної коронавірусної хвороби, є вакцинація.

Про це нагадують лікарі, на цьому наголошують вчені-медики, які доводять, що саме літні люди, в яких з віком слабшає імунна система, обтяжені хронічними хворобами, найбільш уразливі для коронавірусу, що знову мутував.

“Базовий курс вакцинації – це два щеплення і один бустер”, – нагадує головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Він додає, що бустер робиться через п’ять місяців після другого щеплення.

Навіть якщо літня людина отримала всі три щеплення, а насправді таких в Україні, на жаль, небагато, то наявність хронічних захворювань і вік старше 60 років диктують необхідність зробити другий бустер, щоб захистити себе від важкого перебігу хвороби.

Наявні вакцини якраз і захищають від цього, а, отже, і від летальних наслідків.

Попри війну, держава забезпечує українців вакциною проти ковіду безкоштовно. А вакцину від грипу можна купити в аптеках.

Зауважимо, що щеплення від Covid-19 не захищає від грипу і навпаки. Тобто хочете вберегтися – робіть два щеплення.

Про це повинні подумати дорослі діти, які мають літніх батьків, бабусь і дідусів у поважному віці. Їм найлегше інфікуватися від молодших членів сім’ї. Тож їхня безпека залежить від позиції та турботи дітей.

“Вакцини проти грипу та проти Covid-19 можуть вводитися за один візит до лікаря”, – запевняє лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

Імунологи наголошують, що одночасне щеплення проти обох вірусів безпечне та ефективне.

Керівниця проєкту USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я” та директорка Пакту в Україні Альона Герасимова зазначає, що зараз в Україні проходить інформаційна кампанія, метою якої є підняти обізнаність населення. Щоб люди розуміли, навіщо потрібна вакцинація, чому не варто її боятися і як саме вона здатна убезпечити літніх людей від ризиків цьогорічного епідемічного сезону.

Проєкт USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоров’я” розрахований на п’ять років і полягає у допомозі уряду України протидіяти загрозам громадському здоров’ю та виконувати критично важливі функції в цій системі. Проєкт уже рік втілюється в Україні, сприяючи захисту здоров’я населення у кризовий період.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...