Опубліковано: 8 Жовтня, 2023. Переглядів: 673


Який тиск не є нормою: МОЗ назвало цифри

Нормальним, здоровим артеріальним тиском є систолічний (“верхній”, як кажуть в побуті) – до 120 мм рт. ст., і діастолічний (“нижній”) до 70 мм рт. ст.

Деякі люди кажуть, що їхній нормальний, чи “робочий” артеріальний тиск – це 150/100, через що не вживають заходів проти гіпертензії. Такий підвищений тиск не може бути нормою, повідомило Міністерство охорони здоров’я.

“Не вводьте себе в оману”, – пише МОЗ.

Згідно з медичними настановами

130–139 і/чи 85–89 – це так званий високий нормальний тиск;

140–159 і/чи 90–99 – це гіпертензія першого ступеню;

160-179 і вище та/чи 100-109 і вище – гіпертензія другого ступеню.

Низький тиск – це все, що нижче 90/60.

“Людина може постійно мати такий тиск і при цьому не відчувати дискомфорту. Адже сам тиск ми ніколи не усвідомлюємо, ці сигнали до кори головного мозку не доходять, на відміну від сигналів від органів чуття”, – пишуть.

Ми можемо відчувати лише наслідки різких перепадів тиску, що стаються укупі з іншими процесами: наприклад, ДТП без травм – це все одно стресово і неприємно.

У такому разі в момент зіткнення стався викид адреналіну, запустилася система “бий, біжи або завмри”. Її результат – підвищення серцебиття, зменшення кровотоку через травну систему, підвищення тиску і рівня глюкози в крові, можливо – спазм м’язів шиї і плечей. Ви відчуваєте все разом, а не сам тиск, пояснило МОЗ.

Отже, підвищений тиск “робочим” бути не може, повідомляють.

МОЗ закликало регулярно вимірювати тиск і консультуватися з цього приводу з лікарем.

“Гіпертензію нині можна ефективно контролювати за допомогою ліків пролонгованої дії. Низка таких препаратів входить до програми “Доступні ліки”. За призначенням лікаря ви можете отримати їх безоплатно чи з незначною доплатою”, – сказали.

“Вимірюйте тиск у себе та близьких. Вчасно вжиті заходи з нормалізації тиску рятують життя”, – звертається МОЗ.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...