Опубліковано: 25 Вересня, 2023. Переглядів: 528


Предіабет: чим небезпечний цей стан і за яких умов може розвинутися цукровий діабет

Напади сонливості після їди можуть свідчити про ненормальний рівень цукру в крові. Такий стан повинен насторожити. Якщо у вашій медичній картці з’явилося слово “діабет”, але з префіксом “пре” — це не вкрай погана новина. Адже є шанс попередити діабет другого типу — хворобу, передвісником якої є предіабет. За даними ВООЗ, саме ця патологія, пов’язана з підвищенням рівня глюкози в крові, уже в 2030 році стане сьомою причиною смертності населення у світі.

— Предіабет — це стан, коли в людини спостерігається стійке підвищення рівня глюкози в крові, — каже Андрій Дінець, ендокринолог, лікар вищої категорії, PhD медичних наук. — При предіабеті цукор натщесерце становить вище як 5,55 ммоль/літр, але нижче 7 ммоль/літр (при такому й вищих показниках йдеться вже про цукровий діабет). Предіабет — сигнал про те, що в організмі порушена толерантність до глюкози. Вона накопичується у крові в надлишку, в той час як клітини її достатньо не отримують.

— Чому виникає цей стан?

— Через незбалансоване харчування, у якому домінують прості вуглеводи (солодощі, борошняне, продукти з крохмалем тощо), низьку фізичну активність, деякі супутні хвороби, зокрема, ендокринні, хронічний стрес тощо.

— Які симптоми можуть свідчити про те, що в людини, можливо, — предіабет? 

— Зазвичай почувається людина нормально. Але трапляються, наприклад, напади сонливості після їди. Це перший дзвіночок, який може свідчити про ненормальний рівень цукру в крові, і він повинен насторожити. Втім, найчастіше характерних симптомів немає. І підвищений рівень глюкози стає для пацієнта несподіванкою, наприклад, під час здачі крові профілактично.

— Який аналіз найбільш інформативний для виявлення предіабету? 

— Аналіз на глікозильований гемоглобін (HbA1c). Це біохімічний показник крові, що відображає середній вміст цукру в крові за тривалий період (до трьох місяців) — на відміну від простого вимірювання глюкози крові, яке дає уявлення про рівень цукру тільки на момент дослідження. Рівень HbA1c нижчий як 5,7% вважається нормальним, тоді як показник від 5,7% вже має насторожити.

Показовий і аналіз крові на інсулін. Цей дуже важливий гормон — своєрідний ключик, завдяки якому глюкоза надходить у клітини. За надмірною концентрацією інсуліну в крові можна робити висновок про інсулінорезистентність — стан, який нерідко супроводжує предіабет і загрожує розвитком цукрового діабету.

— Чи завжди предіабет переходить у діабет? 

— На щастя, ні. Діабет другого типу можна попередити. Найважливіше — змінити харчування, обмеживши кількість простих вуглеводів, нормалізувати вагу, підвищити фізичну активність, наприклад, поставити собі за мету ходити 10 000 кроків на день. Одне слово, модифікувати спосіб життя. Якщо нормалізувати рівень цукру в крові й у такий спосіб не вдається, то лікар може прописати певні цукрознижувальні препарати, вони підбираються індивідуально.

Хотів би підкреслити: без зміни харчової поведінки, належної фізичної активності, без поваги до власного здоров’я і медичного контролю, предіабет, як досліджено, вже впродовж п’яти років може перерости в цукровий діабет. Доволі часто мої пацієнти, яким уперше поставлено такий діагноз, кажуть, що в них цукор у крові завжди був приблизно шість, а тепер — цілих десять! Питають: “Лікарю, скажіть чому?” А тому, що організм на певному етапі перестав нормально переробляти глюкозу. І час, коли щось можна було змінити на краще без специфічних ліків, на жаль, втрачено.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...