Опубліковано: 25 Вересня, 2023. Переглядів: 376


Конституційний Суд України ухвалив важливе рішення: подробиці

КСУ визнав законність штрафу чи конфіскації автомобіля за порушення правил ввезення їх на митну територію нашої країни.

Конституційний Суд розглянув скаргу громадянина Нідерландів. Фредерік Йоганнес Ван Колк приїхав в Україну на своєму авто через один із митних постів у січні 2018 року. З того часу неодноразово перетинав кордон і жодних зауважень від митних органів України не отримував.

Але торік у квітні на іноземця, який має бізнес у нашій країні, митники склали протокол про порушення правил ввезення автомобілів.

Любомльський райсуд Волинської області визнав його винуватим і наклав на Ван Колка штраф у розмірі 170 тисяч гривень за перевищення строку тимчасового ввезення транспортних засобів на митну територію України більше ніж на 30 діб, оскільки протягом року він не розмитнив своє авто, як цього вимагає Митний кодекс. Волинський апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу. Іноземець уже сплатив штраф, оскільки постанова суду набрала законної сили, але звернувся ще зі скаргою до КСУ.

— Пан Ван Колк не погоджувався з розміром штрафу — вважав його надмірним і таким, що не індивідуалізує відповідальність, — розповідає Віталій Красовський, адвокат. — Адже законодавець не передбачив можливості посилатися в ході розгляду справи і під час судового розгляду на конкретні обставини вчинення правопорушення чи на майновий стан. А це могло б пом’якшити відповідальність та вплинути на міру стягнення.

— Але КСУ визнав законність штрафу чи конфіскації автомобілів, які були завезені на територію нашої країни без сплати мита. 

— Так, КСУ вважає, що покарання, визначене законом, справедливе, — коментує адвокат Богдан Глядик. — І дозволяє суддям, приймаючи рішення, враховувати майновий стан правопорушника.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...