Опубліковано: 22 Вересня, 2023. Переглядів: 346


США, Росія та Китай активізувалися на своїх ядерних полігонах. Активно риють тунелі

США, Китай та Росія протягом останніх трьох-п’яти років побудували нові об’єкти та прорили тунелі на своїх ядерних полігонах, передають ЗМІ.

Судячи зі супутникових знімків, йдеться про три важливі локації.

Видання CNN отримало супутникові знімки від професора Центру досліджень з питань військового нерозповсюдження Джеймса Мартіна при Інституті міжнародних досліджень Міддлбері Джеффрі Льюїса. Саме на них видно, як сильно розрослися ядерніі полігони за кілька останніх років.

Розбудова ядерних полігонів: де вони розташовані?

За словами аналітика, на знімках зафіксовані три локації. Зокрема, йдеться про пустелю Невада у США, Сіньцзян-Уйгурський автономний район у Китаї та архіпелаг в Північному Льодовитому океані Росії. На фото видно нові тунелі, які з’явилися під горами, а також дороги і сховища. Водночас частіше стали їздити транспортні засоби, що в’їжджають на об’єкти, а потім залишають територію. Про це повідомляє CNN.

Журналісти стверджують, що наразі немає доказів, що США, Китай чи Росія готуються до неминучих ядерних випробувань. Хоча Джеффрі Льюїс переконаний, що натяки на відновлення полігонів усе ж є. Зокрема, на знімках видно, що протягом 2021-2023 років на російському полігоні “Нова Земля” триває масштабне будівництво.

Так, до порту активно прибувають кораблі й нові транспортні контейнери, взимку росіяни розчищають дороги від снігу, а вглиб арктичних гір риють тунелі. Як відзначає ексофіцер розвідки ВПС США Седрік Лейтон, окупанти “намагаються підійти до самої межі” й можуть готуватися до можливого ядерного випробування.

Ядерні полігони у США та Китаї: як працюють вони?

Значно зростає площа і китайського полігону на висохлому озері Лобнор. Там протягом останніх років почали копати п’ятий підземний тунель, почали створювати нові дороги та зони зберігання з вибуховими речовинами. А ось США за останніх п’ять років значно збільшили свій полігон, зокрема підземний об’єкт U1a.

Як кажуть в Адміністрації національної безпеки (NNSA), який є підрозділом Міністерства енергетики США, полігон нібито існує для проведення “підкритичних” ядерних експериментів. У відомстві це називають “давньою практикою”, яку застосовують для надійності зброї в поточному арсеналі без повномасштабних випробувань.

Журналісти CNN також надіслали запит у Росію, але там не відповіли. А ось у МЗС Китаю звинуватили експертів, які вирішили, що Пекін нібито готує підкритичні ядерні випробування. За їхніми словами, “ядерну загрозу Китаю роздувають” і вказали на безвідповідальність.

Анастасія Крупка, Експрес

Читайте також: У США заявили, що Китай готується до війни


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...