Опубліковано: 17 Вересня, 2023. Переглядів: 361


Виїхали і не повернулися: ЗМІ ідентифікували понад 2 тисячі чоловіків, які втекли за кордон

Журналісти викрили сотні організацій та фондів, причетних до виїзду чоловіків за кордон, та ідентифікували понад 2 тис. ухилянтів.

Військовозобов’язані чоловіки використовували для втечі систему “Шлях”.

Допомагали їм у цьому благодійні організації. “Послуга” коштувала кілька тисяч доларів.

Журналісти-розслідувачі ідентифікували понад 2 248 чоловіків, які виїхали за кордон через призначену для далекобійників систему “Шлях” та не повернулися, а також 372 організації, причетні до їх переправлення. За даними NGL.media, така схема активно працювала на Львівщині, а дозволи на виїзд видавала Львівської ОВА за поданням від благодійних організацій і фондів.

Система “Шлях”: тисячі чоловіків скористалися нею, щоб втекти за кордон

Журналісти медіа кілька місяців досліджували використання системи “Шлях” та знайшли сотні громадських організацій і благодійних фондів, які допомагали ухилянтам.

“За різними оцінками, така “послуга” коштує на чорному ринку 3000-5000 доларів з особи, тож мова йде насправді про десятки мільйонів доларів… Ми свідомо відмовились від публікації прізвищ ухилянтів, натомість вирішили зосередитись на дослідженні громадських і благодійних організацій, які свідомо чи несвідомо сприяли їм, подаючи відповідні клопотання у ЛОВА. Усього видання виявило 372 такі організації”, — йдеться у публікації.

За інформацією видання, “рекордсменами” стали дві організації, які ведуть діяльність за однією адресою у місті Миколаїв Львівської області – місцевий осередок всеукраїнського товариства “Просвіта” і ГО “Театр Хліб”. Вони входять до п’ятірки тих, що отримали найбільше дозволів через систему “Шлях”. Лише від цих двох організацій змогли втекти майже 200 чоловіків.

“Листи до ЛОВА від імені миколаївського осередку “Просвіти” писала голова організації 34-річна Наталія Муха, яка також керує миколаївським народним театром “Хліб”. А від ГО “Театр Хліб” писав її керівник 22-річний Роман Збудовський, учасник театру “Хліб””, — йдеться у розслідуванні.

Повідомляється, що у списку організацій, від яких втекли з України найбільше чоловіків, також — “Комісія із боротьби з корупцією в м. Самбір” та “Відродження нашої України”, від яких, за підрахунками, виїхало і не повернулось понад 100 чоловіків.

“Раніше керівник “Комісії із боротьби з корупцією в м. Самбір” Микола Стародуб розповідав, що його “попросили поставити печатку, то й поставив, бо думав, то “волонтерку” треба привезти”. А керівник “Відродження нашої України” Анатолій Донець дозволив використати свою організацію в обмін на те, щоб його самого вивезли за кордон”, — пишуть розслідувачі.

Незаконний виїзд чоловіків за кордон через “Шлях”

Майже 19 тисяч українських чоловіків виїхали за кордон через систему “Шлях” як волонтери чи водії та не повернулися. Про це ще в червні в коментарі для ТСН.ua повідомив керівник тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Сергій Козир.

“Система “Шлях” була запроваджена Кабміном для того, щоб допомагати, зокрема, волонтерам привозити з-за кордону гуманітарну допомогу для ЗСУ та інших людей, які її потребують. Ми звернули увагу на те, що люди, які виїжджають, по-перше, не завжди щось привозять і, по-друге, не завжди повертаються.

Починаючи від 24 лютого 2022 року і до 25 квітня 2023 року, було 192 тис. 455 записів про виїзди. Станом на 25 квітня не повернулися близько 19 тис. осіб. Точніше – 18 тис. 910 осіб. Цю інформацію ми направили до правоохоронних органів, вони зараз займаються цим питанням”, – сказав нардеп, керівник тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Сергій Козир.

Точної інформації, скільки чоловіків скористалося цією схемою до цього часу, немає.

Юлія Скорик, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...