Опубліковано: 13 Вересня, 2023. Переглядів: 602


У Карпатах знайшли уламки літака (+ФОТО)

Уламки німецького бомбардувальника Heinkel He 111 знайшли на території Івано-Франківської області, у Карпатах.

Він зазнав аварії за нез’ясованих обставин 1944 року. Дослідженням займалась громадська організація “Пошук літаків Другої світової війни”.

Про це повідомили в АрміяInform.

“Коли ми їхали на Франківщину, достеменно про цей літак нічого не було відомо. Лише легенда з оповідок місцевих мешканців, які щось чули від старожилів”, – розповів співзасновник ГО Андрій Кір’янов.

Місцеві мешканці кажуть, що з літака на село скидали каністри з бензином.

“Була команда спалити село. Усі люди повтікали та сховалися. Але потім літак збили з рушниць, і він впав, зачепивши дерева. Все в лісі горіло три дні, ніхто не міг підійти близько до місця. Від пілотів нічого не лишилося, згоріло все. Багато каністр та бачків люди визбирали в селі та поряд і залишили собі. Німців у селі вже не було – тому люди після пожежі йшли на місце та збирали бляхи для господарства. По лісі було розкидано багато документів з літака”, – переповідають розповідь старожилів.

Дослідники встановили, що літак упав в яру за селом. Там спочатку знайшли особистий жетон пілота.

“Отже, визначити екіпаж було лише питанням часу та техніки”, – сказав Кір’янов.

Пізніше там знайшли велику кількість деталей і уламків, гільзи, шматки плавленого алюмінію, частини обшивки літака, деталі мотора, скління кабіни та інше.

За уламками встановили, що це німецький бомбардувальник Heinkel He 111 із бортовим номером 700723. Він летів з польського Мелця в Ожидів Львівської області.

Його екіпаж складався з оберфельдфебеля Фрідріха Лоренцена, оберєфрейтора Теодора Грубера, оберєфрейтора Альфреда Руддігкейта, оберєфрейтора Вільгельма Скотті та єфрейтора Франца-Йозефа Шутца.

“У районі Львова літак змінив курс і повертався на територію Польщі, але іншим маршрутом – південніше на 120 кілометрів та через гори. Можливо, зрозумівши, що територія призначення вже була під радянською армією і лінія фронту змістилася на захід. Тому безпечніше було повертатися якнайдалі від можливих атак та лінії фронту. І вже тут літак зачепив верхівки дерев на висоті понад 950 метрів і впав. Можливо, був збитий”, – розповіли пошуковці.

На місці падіння літака встановили табличку з прізвищами пілотів та датою їхньої загибелі.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...