Опубліковано: 26 Липня, 2023. Переглядів: 564


Реактор на ЗАЕС може вибухнути в будь-який момент

Наміри Російської Федерації щодо найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції викликають серйозні побоювання.

Окупанти повністю відключили українську сторону від мониторингу ситуації на ЗАЕС. У зв’язку з цим у Міненерго переконані, що вибух на станції може статися в будь-який момент, пише Politico.

“Реактор може вибухнути в будь-який момент.

Ми просто точно не знаємо коли. Росіяни повністю відключили нас від систем моніторингу безпеки. Ми довіряємо нашій військовій розвідці та експертам МАГАТЕ на місцях. Але у нас немає контролю над станцією, і це насторожує”, – заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Україна неодноразово попереджала світову спільноту про потенційні небезпеки, пов’язані із захопленням Росією ЗАЕС. Руйнування Каховської дамби свідчить, що Москва готова ризикувати життям мирних жителів для досягнення своїх політичних та військових цілей.

“Ніхто не вірив, що РФ може підірвати греблю. І подивіться, що сталося. ЗАЕС завжди в центрі уваги, Росію досі не покарали. Ніяких санкцій проти її атомної енергетики не застосовували”, – наголосив Галущенко.

Міжнародне агентство з атомної енергії залишається хитким гарантом того, що ЗАЕС вдасться уникнути долі греблі, додав міністр. Оскільки ЗСУ просуваються в Запорізькій області, росіяни можуть спробувати створити диверсію на ЗАЕС, щоб зупинити контрнаступ.

На ЗАЕС шість реакторів станції були зупинені з вересня, але доступ до української енергосистеми, необхідний для живлення систем охолодження, регулярно переривався. Лінія фронту звідти знаходиться всього в декількох кілометрах.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...