Опубліковано: 27 Червня, 2023. Переглядів: 812


Небезпечний акантамебіаз: жінка через паразита втратила праве око й мало не осліпла на ліве

Раніше ця хвороба була рідкісною, її діагностували переважно у пацієнтів, які користувалися контактними лінзами.

Медики діагностували у 62-річної мешканки Львівщини рідкісну хворобу очей — акантамебіаз.

Що це за недуга й чому хворих з таким діагнозом більшає?

— Акантамебіаз — це паразитарна хвороба, викликана амебами класу Discosea, — розповідає Таміла Алексанян, завідувачка IV відділення КНП ЛОР “Львівська обласна інфекційна лікарня”. — Вони живуть і розвиваються у вологому середовищі — грунті, воді, каналізаційних стоках. Потрапляючи в око людини, амеба оселяється на його слизовій та роз’їдає її.

— А як ці паразити можуть потрапити в людське око? 

— Через брудні руки чи із забрудненим предметом. За останні пів року в нашому закладі було три пацієнти з акантамебіазом. Усі вони потрапляли до нас уже після лікування у різних фахівців. Один чоловік обрізав дерева в саду й гілка поранила йому око. Почався кератит — запалення рогівки. Через цю недугу він отримав групу інвалідності. Але потім його стало турбувати друге око, з’явилися біль голови, температура. Коли чоловік прийшов до нас на консультацію, то ми відразу запідозрили акантамебний енцефаліт (запалення мозку). З рогівки хвороба через очне яблуко перекинулася на мозок. Лише завдяки антибіотикам пацієнта вдалося вилікувати.

Згодом до нас звернувся ще один чоловік з акантамебіазом. Проблеми з очима в нього почалися після прибирання бомбосховища. І ось нещодавно до медичного закладу потрапила 62-річна жінка, яка вже тривалий час лікувала очі, мала супутні хвороби. Вона втратила одне око, а друге було настільки вражене акантамебіазом, що пацієнтка вже й на нього не бачила. На жаль, після лікування зір до жінки повністю не повернувся. Їй ще треба буде зробити пластику рогівки, бо через акантамебіаз вона покрита рубцями.

— Чому активізувалася ця недуга? 

— Припускаємо, що це пов’язано з підвищеним стресом, переживаннями, недосипаннями людей. Організм у багатьох ослаблений, імунітет знижений, це й провокує недугу. Хоч раніше ця хвороба була рідкісною і її діагностували переважно в тих, хто користується контактними лінзами.

— А які симптоми акантамебіазу? Що має насторожити? 

— Біль в оці, сльозотеча, почервоніння ока. Часом людина звертається до окуліста і їй зазвичай ставлять діагноз кон’юнктивіт та починають лікування від цієї недуги. Звісно, воно не дає результатів. Лише мазок з ока може підтвердити акантамебіаз. І чим раніше виявити цю недугу й почати її лікування, тим меншими будуть ураження ока та ускладнення.

— Як вберегтися від цієї хвороби? 

— Варто ретельно доглядати свої очі. Завжди мити руки перед одяганням контактних лінз. Якщо лінза впала на підлогу, слід її ретельно промити. Також у жодному разі не можна терти очі брудними руками під час господарських робіт. І, звісно, треба захищати очі від потрапляння сторонніх предметів.

Юля Томчишин, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...