Опубліковано: 23 Червня, 2023. Переглядів: 714


Загроза теракту на ЗАЕС: фахівці сказали, чи потрібно вживати препарати йоду

На тлі заяв про можливий теракт росіян на Запорізькій АЕС українці дедалі частіше шукають таблетовані препарати йоду чи його розчини.

Водночас фахівці наголошують, що нині немає жодних причин вживати такі препарати. Про це у Facebook повідомляє Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки.

За словами спеціалістів, безпідставне вживання пігулок Калію йодиду загрожує здоров’ю.

“Проковтування настоянки йоду, Бетадину або розчину Люголя можуть викликати серйозні опіки слизової та отруєння. Жоден сценарій подій на ЗАЕС не потребує проведення йодної профілактики. Йодна профілактика – це насичення щитоподібної залози стабільним йодом для унеможливлення поглинання нею радіоактивних ізотопів йоду та попередження її опромінення”, ‒ пояснюють фахівці.

Зазначається, що радіоактивний йод утворюється тільки за умови роботи енергоблока на потужності. Водночас останній діючий енергоблок Запорізької АЕС було переведено в стан зупинки у вересні 2022 року. Це означає, що енергоблоки ЗАЕС знаходяться в зупині щонайменше дев’ять місяців та не генерують електроенергію протягом цього часу.

“Найдовший період напіврозпаду, коли кількість радіоактивної речовини зменшується в два рази, з ізотопів йоду має йод I-131, котрий становить близько восьми діб. Решта ізотопів радіоактивного йоду має ще коротший період напіврозпаду. Це в свою чергу означає, що з моменту зупинки енергоблоків ЗАЕС пройшло щонайменше 34 періоди напіврозпаду цього ізотопу йоду. Тобто, його активність в останньому зупиненому реакторі на ЗАЕС зменшилась в мільярди разів порівняно з вереснем 2022 року”, ‒ йдеться у повідомленні.

Таким чином, за словами фахівців, йодопрофілактика має сенс лише тоді, коли є реальна загроза надходження радіоактивного йоду в організм. А його на ЗАЕС нині немає.

У Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки зазначають, що при гіпотетичній аварії чи теракті на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду. Саме тому, йодопрофілактика не потрібна.

“Рішення про прийом йоду приймається місцевими органами виконавчої влади на основі прогнозу радіаційної обстановки та на підставі наданої місцевим органам виконавчої влади інформації від представників експлуатуючої АЕС організації, МОЗ України, ДСНС України”, ‒ йдеться у повідомленні.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...