Опубліковано: 15 Червня, 2023. Переглядів: 247


Цього тижня мешканці Землі зможуть спостерігати рідкісний парад п’яти планет

Спостерігати явище можна буде вже на вихідних.

Цього тижня мешканці Землі матимуть змогу побачити рідкісне явище: парад п’яти планет Сонячної системи. Але для того, щоб насолодитися видовищем, потрібне дотримання кількох умов: чисте небо, певний час і відкритий огляд східного горизонту.

Якщо ви бажаєте побачити всі п’ять планет, краще взяти з собою бінокль або невеликий телескоп, пише Science alert.

Як спостерігати парад планет

Для того, щоб побачити явище, необхідно прокинутися до світанку у суботу, 17 червня. Приблизно за годину до світанку необхідно подивитися на схід. Там над обрієм можна буде побачити яскравий об’єкт – Юпітер. Він буде найяскравішою з п’яти планет і побачити його буде найлегше.

Після цього потрібно подивитися трохи вище та праворуч. Над південно-східним обрієм можна буде побачити Сатурн. Він здаватиметься меншим і тьмянішим за Юпітера, але все ж таки буде помітний неозброєним оком.

Нижче і лівіше Юпітера з’явиться Меркурій, його можна буде побачити трохи вище за горизонт.

Дві планети, що залишилися, Нептун і Уран, не тільки найвіддаленіші від Землі, а й найтьмяніші в небі. Щоб побачити їх, потрібен буде бінокль чи телескоп. Або абсолютно чисте небо без світлового забруднення.

Нептун з’явиться десь посередині між Юпітером та Сатурном, а Уран – між Юпітером та Меркурієм.

Тобто планети буквально «промарширують» по небу в наступному порядку від найнижчої до найвищої: Меркурій, Уран, Юпітер, Нептун та Сатурн.

Що таке парад планет

Парад планет (планетарне вирівнювання) – це явище, яке можна спостерігати із Землі, а не справжній марш небесних тіл. Воно виникає, коли кілька планет з’являються на тому ж боці Сонця, що і наша.

Тобто планети насправді не вистроюються в якусь лінію, це скоріше візуальне явище, коли ми можемо спостерігати їх відносно недалеко одна від одної.

Як би там не було, паради планет – рідкісні та красиві явища. Наступний парад п’яти планет нашої системи відбудеться лише 8 вересня 2040 року.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...