Опубліковано: 3 Травня, 2023. Переглядів: 330


Ластовиння на обличчі: чому з’являється навесні і чи треба його позбуватися

Хтось сприймає веснянки як норму, хтось шукає способу приховати надокучливі “цятки”. Чому шкіра в одних вкривається ластовинням, а в інших — ні?

— Поява веснянок на шкірі — результат дії пігменту меланіну, який міститься у спеціальних клітинах меланоцитах, — каже Жанна Приходько, лікарка-дерматологиня. —

Вони активізуються під впливом спеціального ферменту, який пробуджується з підвищенням активності сонячного ультрафіолету.

Якщо меланін розподіляється рівномірно, то шкіра стає засмаглою, якщо ж нерівномірно (така властивість успадковується генетично, як правило, рудоволосими і світловолосими), то у місцях його концентрації виступають веснянки. На шкірі багатьох людей, особливо золотоволосих, вони мають дуже природний вигляд і ні про що загрозливе не свідчать. Ба більше. Ластовиння містить пігмент, що немов “вбирає” сонячні промені та запобігає опікам. Тому позбутися їх назавжди — не найкраща ідея.

— Багатьом веснянки не до вподоби, і люди хочуть їх замаскувати. Як це зробити без шкоди для шкіри?

— Поряд із відбілювальними кремами є прості, випробувані часом народні засоби, що роблять забарвлення ластовиння менш насиченим. Наприклад, можуть допомогти сік листя петрушки або кульбаби. Приготувати його просто. Треба взяти листя кульбаби (чи петрушки), перекрутити у м’ясорубці, вичавити сік і протирати ним шкіру з ластовинням тричі на день.

Щоб веснянок не ставало більше і після відбілювання вони не з’являлися знову, щоразу за пів години до виходу надвір варто змащувати шкіру фотозахисним кремом (з рівнем захисту від 35 до 50 одиниць). Між 12-ю і 16-ю годинами, якщо це можливо, краще не перебувати під сонячними променями, бо на сонці пігментація посилюється.

— А про що може свідчити поява пігментних плям у темноволосих: на обличчі, в зоні декольте, на плечах і руках — там, де раніше їх ніколи не було? 

— Пігментні плями з’являються переважно у зрілому віці, особливо у тих, хто зловживав і зловживає засмагою. Причиною можуть бути і гормональні зміни, наприклад, під час вагітності, порушення обміну речовин, хвороби печінки і жовчовивідних шляхів. Небажану пігментацію можуть спровокувати і деякі ліки, як-от антибіотики, сульфаніламіди, нестероїдні протизапальні засоби, барбітурати та інші. Виникає так звана фотосенсибілізація, коли шкіра стає чутливішою до ультрафіолету і зазнає посиленої пігментації.

Ірина Конторських, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...