Опубліковано: 30 Квітня, 2023. Переглядів: 265


На обленерго чекають перевірки після інформації про надприбутки

НАЕК “Енергоатом” звернувся до енергорегулятора провести позапланові перевірки постачальників універсальних послуг (ПУП).

Причиною стали ймовірні завищення споживання електроенергії для отримання додаткового ресурсу безкоштовно в рамках ПСО.

Про це повідомляє пресслужба Енергоатома у своєму телеграм-каналі.

Так, НАЕК вирішив звернутися до Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) з проханням провести масштабну перевірку енергопостачальників.

Положення про спецзобов’язання на ринку електроенергії передбачає безкоштовну передачу е/е постачальникам для забезпечення населення, що дозволяє зберігати пільгові тарифи електрику. Однак через відсутність контролю над розрахунками ПУП обсягів електрики виникають ризики маніпулювання ними. Як припускають в Енергоатомі, постачальники можуть перепродавати отриману е/е з комерційною метою, наприклад, бізнесу за ринковими тарифами.

“Можливі маніпуляції ПУП щодо умисного завищення обсягів споживання електроенергії населенням з метою купівлі таких надлишкових обсягів у Енергоатому, а також відсутність дієвого контролю створюють ризики для енергетичної безпеки України в умовах воєнного стану”, — пояснюють в НАЕК.

Примітно, що заборгованість постачальників перед Енергоатомом за електроенергію на кінець квітня 2023 року становить 15,5 млрд грн. Водночас самі вони, за даними ЗМІ, у 2022 році змогли наростити свої прибутки удвічі,до 3,8 млрд гривень.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...