Опубліковано: 29 Квітня, 2023. Переглядів: 534


Обмежено придатні також підлягають мобілізації під час воєнного стану. Де вони можуть служити?

Навіть осіб з деякими формами онкології можуть визнати обмежено придатним до служби.

В Україні повістки отримують навіть особи, що мають значні проблеми зі здоров’ям.

Декого з них відправляють у зону бойових дій.

Чи правомірно це? 

— Придатність військовозобов’язаних до служби визначають військово-лікарські комісії (ВЛК), що діють при територіальних центрах комплектації та соціальної підтримки, — пояснює Віталій Кайдашов, юрист. — За результатами медичного огляду військовозобов’язаного можуть визнати придатним або непридатним, а також тимчасово непридатним і обмежено придатним до служби.

Якщо для тимчасово непридатних у період воєнного стану надається відстрочка від призову з подальшим проходженням ВЛК (статус тимчасової непридатності діє лише шість місяців. — Авт.), то для осіб, яких визнані обмежено придатними, відстрочки не передбачено. Вони підлягають мобілізації.

— За наявності яких хвороб особу можуть визнати обмежено придатною до служби?

— До таких належать кишкові інфекції, бактеріальні зоонози, вірусні інфекційні ураження центральної нервової системи, геморагічні лихоманки, вірусні інфекційні ураження шкіри та слизових оболонок, гельмінтози, педикульоз та наслідки інших паразитарних захворювань, клінічно вилікуваний туберкульоз.

Також особа є обмежено придатною до служби у воєнний час з короткозорістю чи далекозорістю лівого або правого ока від 8 до 12 діоптрій. Навіть призовника з деякими формами онкології можуть визнати обмежено придатним до служби. Наприклад, якщо рак перебуває у стадії стійкої ремісії, а також якщо патологія прогресує повільно. Усе це визначають лікарі в індивідуальному порядку. Загалом, перелік хвороб, з якими можуть покликати на службу під час воєнного стану, набагато ширший, ніж у мирний час (це передбачено нормами законів України “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, а також відповідними наказами Міноборони України. — Авт.).

— Де можуть служити обмежено придатні? 

— У висновку військово-лікарської комісії має бути вказано, які види служби та роботи протипоказані обмежено придатній особі. Такого бійця не мають права направляти у десантні війська, морську піхоту, на плавзасоби або спеціальні споруди. Однак вони можуть служити у підрозділах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях та навчальних закладах.

— Обмежено придатних навіть відряджають у зону бойових дій, — додає Михайло Цимбалюк, військовий медик. — Однак тут вони лише несуть наряди та виконують функції, які не пов’язані з безпосередніми бойовими завдання. Тобто працюють у штабах, на кухні, обслуговують і ремонтують техніку, надають медичну допомогу в шпиталях.

— А чи буває таке, що в обмежено придатних під час служби погіршується стан здоров’я?

— Так. Пригадую, як через формальне обстеження на медкомісії при територіальному центрі комплектації та соціальної підтримки до війська забрали інваліда ІІІ групи, який пережив інсульт і хворий на діабет. Не без клопоту вдалося знову провести його через ВЛК і комісувати.

Але є й випадки, коли обмежено придатні військовослужбовці зумисне приховують свої діагнози, щоб потрапити до війська. Лікувати таких людей у бойових умовах вкрай важко.

Микола Заверуха, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...