Опубліковано: 27 Квітня, 2023. Переглядів: 244


Якщо вручили повістку прямо в авто: адвокат розповів, чи це законно

Оскільки в Україні продовжується воєнний стан та загальна мобілізація, військовозобов’язаним вручають повістки.

Роблять це на робочому місці, вдома, на блокпостах, вулиці, в громадських місцях.

Адвокат Тарас Никифорчук на своєму YouTube-каналі розповів, чи мають право вручати повістки українцям, коли вони знаходяться за кермом.

Перевірка документів та вручення повісток водіям — що потрібно знати

Адвокат нагадав, що в Україні діє постанова №1456 Кабінету міністрів “Про порядок перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану”.

Згідно з цим документом право на перевірку документів надано співробітникам:

  • Нацполіції;
  • СБУ;
  • НГУ;
  • ДМС;
  • ДПСУ;
  • ЗСУ.

Вони мають бути визначені в наказі коменданта. Таким чином, підкреслює правознавець, для того, щоб перевіряти документи, співробітникам ТЦК мають видати відповідний наказ.

“Якщо в них немає такого документа, то, відповідно, ніякого права перевіряти документи вони не мають”, — зазначив адвокат.

Крім того, за словами Никифорчука, співробітники ТЦК не мають право зупиняти авто. Такі повноваження є в співробітників поліції.

Для того, щоб виписувати повістки чоловіку за кермом, та автомобілісту, якого зупинили на блокпості, у співробітника ТЦК також має бути відповідний документ від його безпосереднього начальника. У наказі мають бути вказані прізвища співробітників та те, що вони мають право виписувати повістки.

“Це правова сторона цього питання”, — підкреслив Никифорчук.

Додамо, перед тим, як підписати повістку, переконайтеся, що вона правильно заповнена й не містить помилок. В іншому випадку ви маєте право відмовитися її приймати.

Якщо вам вручили повістку, насамперед не потрібно панікувати, адже це не квиток на фронт. Папірець із загальновідомою назвою є перш за все викликом для перевірки ваших особових даних.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...