Опубліковано: 18 Квітня, 2023. Переглядів: 209


Росія шпигує в Європі за допомогою антен на посольствах – ЗМІ

Спецслужби Росії встановили на посольствах у країнах Європи систему стеження за допомогою антен. Вислані з цих країн російські дипломати їх обслуговували, стверджує у своєму розслідуванні центр “Досьє”.

Найбільше таких антен встановили на приміщенні посольства Росії в Брюсселі – 17. На дахах російських посольств у Мадриді, Белграді, Лісабоні, Софії й Нікосії їх 10 і більше.

Сумарно на 39 будинках російських посольств і консульств у Європі розташовано щонайменше 182 антени.

“На перший погляд, це схоже на розвинені пости технічної розвідки, які використовуються для перехоплення електромагнітного випромінювання – наприклад, радіопереговорів місцевих спецслужб, мобільних розмов і так далі. Таке обладнання росіяни використовують у всьому світі”, – розповів колишній голова польської Служби військової контррозвідки генерал Петр Питель польському виданню та співавтору розслідування Frontstory.

Ці антени використовували для радіоперехоплень супутникового і прослуховування мобільного зв’язку.

“Ми знаємо, що подібні операції з перехоплення інформації не є чимось новим. Вони відбуваються з початку Холодної війни. І, звичайно, також у Брюсселі, де розташовані багато європейських інститутів. Ми не повинні бути наївними, це відбувається і сьогодні”, – сказав співавтору розслідування De Tijd міністр юстиції Бельгії Вінсент Ван Квікенборн.

Велику кількість антен у Брюселі він пов’язав це зі штаб-квартирами НАТО і Євросоюзу.

Російські посольства стежать також за акціями протесту проти політики Кремля.

“Коли поблизу проходять мітинги, росіяни можуть відстежувати телефонний трафік і збирати дані та ідентифікатори, наприклад, номери IMEI мобільних телефонів, що перебувають поблизу”, – розповів Frontstory колишній співробітник контррозвідки Угорщини.

Він вказав, що в Угорщині росіяни використовують цю технологію на повну потужність.

Боротися з подібним прослуховуванням практично неможливо.

“Насправді ви нічого не можете зробити, це російська територія. Максимум – вимкнути або залишити телефон удома, якщо бачите, що дах посольства схожий на Байконур”, – порадив він.

Один з експертів сказав, що встановлення радіоелектронної розвідки в російських диппредставництвах входить до відповідальності ФСБ.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...