Опубліковано: 30 Березня, 2023. Переглядів: 1827


Деяких селян турбує не те, що сталось з їхньою неповнолітньою односельчанкою, а репутація населеного пункту

24 серпня 2021 року приблизно о 22.30 троє підлітків покликали свою подругу в підвал. Раптом один з товаришів вдарив її у живіт, інший — нахилив її голову та затиснув між ногами.Усі троє по черзі зґвалтували 14-річну дівчинку, знімаючи це на відео… Пізніше кривдники завантажили відео в інтернет і показували однокласникам у школі.

Днями суд ухвалив вирок у цій справі — і хлопці, попри вчинене, залишилися на волі.

“14 вересня бабуся дівчинки написала заяву в поліцію, — розповідає Ганна Дан, речниця Національної поліції Закарпаття. — Було розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 152 ККУ — зґвалтування неповнолітньої особи групою осіб.

Наступного дня трьом підліткам (двом підозрюваним було по 15 років, а одному — 14) було повідомлено про підозру, через день їх затримали, і вони перебували у слідчому ізоляторі 60 днів. Після цього запобіжний захід було змінено на цілодобовий домашній арешт. У березні 2022 року слідство було завершено, справу направили до суду”.

У суді дівчина пояснила, що дружила з хлопцями і до підвального приміщення прийшла добровільно, не знаючи, що вони планують робити. Про пережите жахіття нікому не розповідала через страх і сором. Бабуся ж заявила, що після події онука стала похмурою і замкнутою, мала проблеми зі сном.

Спочатку суддя Воловецького районного суду присудила хлопцям по п’ять років позбавлення волі та… звільнила від покарання, призначивши усім трьом іспитовий термін на два роки! Це означає, що у в’язницю ті не сядуть.

Дії обвинувачених кваліфікували не як зґвалтування, а за ч. 3 ст. 153 КК України — “вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство), вчинене групою осіб щодо неповнолітньої особи”.

У своєму рішенні суд врахував, зокрема, що у зловмисників раніше не було судимостей, вони визнали вину та розкаялись. Крім того, суду було надано позитивні відгуки за місцем проживання й навчання підозрюваних.

Постраждала просила виплатити 450 тисяч гривень моральної компенсації, але суд задовольнив прохання лише частково — зловмисників зобов’язали виплатити дівчині по 60 тисяч гривень.

Голова Нижньоворітської громади, до якої входить село, де сталось зґвалтування, Іван Грига каже: хлопці, які скоїли злочин, “ідеальними не були”.

“У характеристиці, яку надала школа, зазначено, що хлопці могли не виконувати домашнє завдання, прогулювати уроки, — каже Іван Грига. — Дівчинка — зі скромної родини. Нічого поганого про неї не чув”.

Іван Грига додає, що після страшного інциденту потерпіла і її кривдники вже не навчались в одній школі. Після терміну в СІЗО хлопці навчались удома.

Тим часом прокуратура оскаржує вирок суду щодо сексуального насильства стосовно неповнолітньої.

“Наразі вирок, згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили. Органи прокуратури вживатимуть всіх заходів для захисту прав постраждалої особи та забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у вчиненні злочину”, — повідомили в офісі генерального прокурора.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що суд відбувався без участі адвоката з Центру правової допомоги, а інтереси дитини в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради, яка дала ґвалтівникам позитивні характеристики.

Втім те, що у дівчинки не було адвоката, у Воловецькому районному суді спростовують.

“У ході судового процесу інтереси потерпілої були представлені законним представником — батьком та адвокатом. Також під час процесуальних дій у суді була забезпечена присутність психолога”, — запевнили у суді.

Після того як суспільство обурилось таким рішенням суду, у ЗМІ з’явилась інформація, що суддя Оксана Софілканич, яка ухвалила вирок, наразі перебуває на лікарняному. А мати двох винних у сексуальному насильстві підлітків, яка працює у сільраді Верхніх Воріт, від 27 березня перебуває у відпустці…

Тим часом деяких селян турбує не те, що сталось з їхньою неповнолітньою односельчанкою, а репутація населеного пункту.

“Через журналістів село зажило поганої слави! Люди змучені від війни! А вам треба сенсації? — обурюється жителька Верхніх Воріт. — Батьки з останніх сил працюють, аби забезпечити дітей, не мають часу ними займатися… Всі кругом вважають, що не треба читати, вчитися, головне — гроші. От гроші й доводять до того, що діти втрачені. Зараз три порядні сім’ї страждають, а діти поламали собі долі”.

Знайшлися й ті, які звинуватили дівчинку в тому, що пішла в підвал з хлопцями пізно ввечері. Утім незаперечна істина в кожній справі, яка стосується насильства чи зґвалтування, — ЖЕРТВА НІКОЛИ НЕ ВИННА. Винні лише ті, хто скоїв злочин, хто дозволив собі торкатися чужого тіла без згоди, хто познущався з дитини. Винні й ті, хто вигороджує злочинців, адже такі люди ніби дають зелене світло ґвалтівникам — “робіть, що заманеться, суспільство виправдає вас і звинуватить жертву”.

“Експрес” буде стежити за розвитком цієї справи. І вимагатиме, аби кривдники зазнали якнайсуворішого покарання.

Юлія Голодрига, Експрес


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...