Опубліковано: 27 Березня, 2023. Переглядів: 2070


Зґвалтування школярки на Закарпатті: справа отримала новий поворот

Прокуратура Закарпатської області подає апеляцію на резонансне рішення Воловецького районного суду щодо групового зґвалтування неповнолітньої.

Райсуд звільнив від покарання трьох підлітків, які скоїли насильство над 14-річною. Про намір оскаржити це рішення повідомила пресслужба Офіса генпрокурора 27 березня.

“Воловецький районний суд Закарпатської області 16 березня 2023 року ухвалив вирок у кримінальному провадженні щодо трьох неповнолітніх осіб за фактом вчинення сексуального насильства стосовно неповнолітньої. Наразі вирок, згідно з вимогами кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, прокуратура оскаржуватиме вирок у встановленому законом порядку.

“Органи прокуратури вживатимуть всіх заходів для захисту прав постраждалої особи та забезпечення справедливого і невідворотного покарання винних у вчиненні злочину”, – заявили правоохоронці.

Тим часом суддя Воловецького районного суду Оксана Софілканич пішла на лікарняний. Саме вона оголосила вирок трьом ґвалтівникам малолітньої, який обурив громадськість.

Після розголосу омбудсмен Дмитро Лубінець взяв під особистий контроль резонансну справу. За його словами, права дівчини під час судового процесу “грубо порушили”.

“Він відбувався за участі адвоката з Центру правової допомоги, інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики”, – зазначав Лубінець в Telegram.

Голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита доручив зробити так, аби 14-річна дівчина та її ґвалтівники одночасно не відвідували школу – незалежно від кінцевого рішення суду.

За словами Микити, родині потерпілої запропонують інші школи області для продовження навчання.

“Фігуранти з моменту вчинення злочину не відвідували школу разом із потерпілою. Перебували під домашнім арештом. Після вироку суду вони навчаються дистанційно і фактично ізольовані від дівчини”, – повідомив він у Facebook.

На злочин підлітків відреагував і міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

“Те, що трапилось на Закарпатті, сам факт і вирок суду стосовно цього кричущого випадку, потребують негайної синергії правозахисників, громадських активістів, освітянської спільноти і лідерів думки, аби ніякі упередження, ніякі зв’язки, ніякі стигми не стали на шляху справедливого рішення. Я як батько двох синів, як чоловік, який чимало бачив у житті, стою на думці, що винен завжди лише кривдник. Крапка”, – написав очільник МОН у Facebook.

Він додав, що цей випадок – про “викривлене відчуття безкарності”, про те, що все можна вирішити і зам’яти.

“В школах ми досі не вчимо дітей тому, що важливіше за будь-які формули, підмети з присудками й нуклеїнові кислоти – взаємодії одне з одним, розумінню емоцій і повазі до особистих кордонів. Я обіцяю спільно з колегами докласти всіх зусиль, аби довести справу до того закінчення, на яке вона заслуговує”, – написав Лісовий.

Читайте також:

Ґвалтували в підвалі та знімали на відео: зухвалий злочин на Закарпатті

Зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті: “Скільки коштує ваша совість, пані суддя?”

Реагування буде жорстке та миттєве: голова Закарпатської ОВА зробив заяву

Зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті: спливли скандальні подробиці

Резонансний злочин на Закарпатті: у Генпрокуратурі зробили заяву

Суддя на лікарняному, мама двох підсудних у відпустці. Нові деталі у справі про насильство над дівчинкою на Закарпатті


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...