Опубліковано: 11 Березня, 2023. Переглядів: 273


Батьківська поминальна субота ‒ чого не можна робити

Під час Великого посту три суботи поспіль називають батьківськими поминальними. Одна з них припадає на 11 березня.

Загалом у березні цього року православні згадують покійних родичів 11, 18 і 25 числа, нагадує Gazeta.ua.

Дати батьківських субот щороку змінюються залежно від Великодня та Великого посту, але незмінними залишаються традиції.

Так, у батьківські суботи прийнято згадувати покійних родичів та всіх, кого вже немає з нами. За традицією богослужіння проходять напередодні. У п’ятницю ввечері в храмі замовляють поминальні служби. Якщо немає можливості піти до церкви, то поминати покійних родичів можна і вдома.

У храмах традиційно проходять панахиди. До церкви в такі дні приносять пісну їжу, фрукти, овочі. На кладовищі потрібно приводити в порядок могили. Доглядають не тільки за могилами рідних, а й тими, що занедбані. Якщо батьківські суботи збігаються з днями народження або смерті родичів, то влаштовують поминальні обіди ‒ пісні й без алкоголю.

У дні поминання не можна влаштовувати галасливі застілля і поминки з алкоголем. Заборонено також лаятися, злословити і заздрити. Не можна залишати їжу на могилах – церква це не вітає. Категорично не можна згадувати про покійних зі злістю і образою, також не варто страждати й відмовляти в милостині. У народі кажуть, що не можна піднімати загублені кимось речі.

Заборони на роботу в ці дні немає, але краще зробити всі справи напередодні, а поминальну суботу присвятити молитві та спогадам.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...