Опубліковано: 25 Лютого, 2023. Переглядів: 7005


За три роки у сільській церкві на заході України зцілилися три тисячі людей (ФОТО)

Свідком чудесного оновлення золотого Розп’яття, яке сталося майже 90 літ тому на Львівщині, стали три дівчинки. Світився цей образ два тижні, і колегія церковників засвідчила: «Тут людська рука нічого не робила».

Про це диво у Глинянах переказують досі. Адже під чудотворним образом кладуть фотографії заробітчан, військових, хворих, бо вірять у Божу допомогу.

Фото з дівчатками розлетілося по світу

Церкві Успіння Пресвятої Богородиці у містечку Глиняни вже пів тисячоліття.  Під час пожежі у 1867 році церква обгоріла, але дивом вціліла. Час брав своє, і церква занепадала. Тож у 1935 році постало питання про те, аби цей храм розібрати, адже міг завалитися купол. Але настав Святвечір 1936 року. Довкола бігали три семирічні дівчинки – Ізабелла Новак, Ярослава Паньків та Богдана Маркевич. Раптом вони помітили, як у вікнах з’явилися дивні відблиски. Перелякані діти побігли до паламаря. Коли він відчинив храм і глянув на запрестольний образ, то почав плакати і молитися.

– Так світилося, наче хтось по образу зверху вниз водить ліхтариком, – згадувала Богдана Маркевич, коли вже була бабусею. І вона, і ті дві очевидиці вже померли. – Паламар став бити у дзвони, як на пожежу. Люди позбігалися у церкву. Світило як удень, так і вночі. Диво тривало аж до Йордану. Коли сяйво зникло, люди побачили, що образ вкрився позолотою, кров на руках стала яскраво-червоною, а цвяхи виразними, блискучими.

Що цікаво, храм тоді відчиняли лише на Великдень і Різдво. Коли востаннє заносили Плащаницю до церкви, все за престолом було чорне, засноване павутинням. Тож до Глинян приїхала колегія церковників. Священники опитували очевидців, обстежували запрестольний образ. Вони засвідчили, що з фотознімка 1933 року видно, що образ був темний, а тепер Розп’яття виглядає неначе новісіньке. «Тут людська рука нічого не робила, то чудо Боже», – дійшли висновку. Ці відомості передали до Риму, де Папа Римський коронував Розп’яття. А маленьких дівчаток, які першими побачили диво, разом сфотографував місцевий священник. Листівки з цим знімком розлетілися по світу – їх пересилали у Польщу, Америку, Канаду. Відтоді люди їхали до Глинян звідусіль – всі вулички містечка були заставлені возами.

Комуністи свідчення знищили

У спеціальній книзі священник записував чудесні зцілення. Упродовж 1936-1939 років їх назбиралося близько трьох тисяч! На жаль, 1950 року його арештували, а зібрані свідчення конфіскували. Тому про ті довоєнні зцілення відомо з небагатьох спогадів старожилів. Розповідають, як у 1936 році привезли неходячого хлопця на милицях, а після літургії він тримав їх над головою. Згадують, як зцілилась сліпа дівчина, яка довго лежала хрестом перед Розп’яттям, чоловік, в якого від застуди гнили кістки на ногах, хлопець, який мав безліч ран. У 2002 році записали спогад Ірини Олійничок, яка жила у селі Трудовач Золочівського району: «Це було ще 1936 року, я мала тоді 13 літ, була дуже піднепала – туберкульоз. Їсти вже не хотілося нічого, кашляла сильно. І так змарніла, висохла на тріску. Я вже межи люди стидалася вийти… В Глинянах відпуст був. Мама до тої церковці пішла, молилася дуже перед тим образом… Помаленьку, помаленьку, і з часом я почала їсти. Віджила, і так жию ще досі».

– І сьогодні багато прочан приїжджають до чудесного образу Розп’яття Ісуса Христа і зазнають ласки видужання, – розповідає місцевий священник отець Андрій Лукачик. – Приїздять військові, моляться родичі наших захисників, які воюють на фронті. Чимало зцілень від онко. Два місяці тому одужала пані Галина з Нового Села від раку грудей. Лікар дуже здивувався і перепитав, чим вона лікувалася. Жінка зізналася, що чотири рази молилася у Глинянах.

Також є багато інших зцілень. І ось деякі з них. 50-річна місцева жителька Галина, яка мала рак, у сні отримала вказівку йти до оновленої ікони – і вже кілька років не страждає від болю. 32-річному Володимиру з Хмельниччини, який мав зараження крові, принесли освячену перед образом Розп’яття воду – видужав. У 55-річної Любові з Івано-Франківська біль від остеохондрозу вщух, коли побувала у церкві. Олександра, теж з Івано-Франківська, після прощі до Глинян видужала від важкої форми зобу. 24-річний Олексій з Івано-Франківська вилікувався тут від важкого запалення трійничного нерва. Неймовірну історію розповідають про півторарічного Степанка, який мав опіки обличчя та грудей. Малюку вже збиралися робити операцію з пересадки шкіри. Але після відвідин чудотворного Розп’яття в Глинянах бинти відпали від тіла, і опік швидко став гоїтись! І таких дивовижних зцілень сотні! І не тільки від хвороб, а й від злого духа.

Олена ПАВЛЮК, «ВІСНИК»


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...