Опубліковано: 21 Лютого, 2023. Переглядів: 13141


На заході України 17-річний підліток помер від небезпечної інфекції: подробиці трагедії

У Волинській області зафіксована смерть 17-річного підлітка від менінгококової інфекції. Про це повідомила прес-служба Центру контролю та профілактики хвороб Волині 21 лютого.

Це гостре інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему і головний мозок. Хвороба розвивалась блискавично: у юнака різко піднялась температура, тоді почались головні болі і блювота.

Підлітка доправили до лікарні, але врятувати його життя не вдалося.

«Проведені бактеріологічні обстеження контактних осіб за місцем навчання і проживання. Організовано протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації вогнища інфекції за місцем навчання та проживання», – йдеться у повідомленні.

Наразі це перший в цьому році летальний випадок хвороби на Волині. У 2022 році фіксували чотири випадки менігококової інфекції, з них лише один був летальним – тоді померла маленька дитина, якій ще не було року.

Як уточнила у коментарі виданню ZAXID.NET заступниця гендиректора установи Ірина Єнжиєвська, спершу в підлітка піднялась температура вище 38 градусів. Понизити її жарознижувальними препаратами не вдавалось.

Після цього у хлопця розпочались сильні головні болі, блювота, озноб, а також з’явилась характерна для недуги висипка. Родичі звернулись до медзакладу, втім, незважаючи на допомогу медиків, хлопець помер.

Наразі за контактними особами спостерігають спеціалісти центру контролю хвороб.

Довідка: Менінгококова інфекція – одна з найбільш важких гострих інфекційних захворювань. Небезпека інфекції полягає в тому, що вона може мати дуже швидкий, блискавичний розвиток важких форм з високим ризиком летального результату. У такому випадку від різкого підвищення температури, висипань аж до ураження головного мозку, цілого організму, сильної інтоксикації та загибелі хворого може минути лише одна доба.

У навколишньому середовищі бактерія нестійка і швидко гине поза організмом людини. Джерелом інфекції є люди — носії збудника. Менінгіт передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби. Інкубаційний період триває 1–10 днів і в середньому становить чотири дні.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...