Опубліковано: 9 Лютого, 2023. Переглядів: 317


Активність російських літаків зростає ‒ в НАТО розповіли про тривогу

Військові літаки РФ стали набагато частіше наближатися до повітряного простору країн НАТО. При цьому їхні наміри незрозумілі, а цифрова ідентифікація вимкнена. Про це повідомляє німецьке агентство RND.

Так, у 2022 році НАТО нарахувала більше провокаційних інцидентів такого роду, ніж будь-коли раніше.

Більшість із них були над Балтійським морем.

Торік літаки Альянсу здійснили 570 вильотів у Європі для перехоплення російських військових літаків, які наближалися до повітряного простору НАТО. Це майже вдвічі більше, ніж за попередній рік, коли Альянс зареєстрував 290 таких випадків.

За словами представника НАТО, як правило, російську авіацію вдавалося “відштовхнути” та уникнути ескалації.

“Переважна більшість повітряних зустрічей пройшли безпечно і професійно”, ‒ зазначив чиновник.

У кількох випадках російські військові літаки “виконували ризиковані маневри поблизу неозброєних літаків-розвідників союзників”. Зокрема, у листопаді російські військові літаки “небезпечно пролетіли над” кораблями НАТО під час звичайного патрулювання в Балтійському морі. Союзники висловили свою стурбованість цими інцидентами російській владі через дипломатичні канали.

Цього року небо над Європою залишається неспокійним. На початку лютого було вісім тривог за тиждень. Йшлося про Естонію, Латвію та Литву. Іноді до повітряного простору трьох малих країн НАТО наближалися бойові літаки СУ-27 або СУ-30, іноді це були важкі військові транспортники типу Іл-76.

У таких випадках західні винищувачі злітають, а патрулі, які вже знаходяться в повітрі, змінюють курс, починається злагоджена робота. Екіпажі НАТО, які підійшли найближче, уточнюють ідентичність машин і передають дані до своїх оперативних центрів. Потім вони вказують російським літакам дорогу назад у міжнародний повітряний простір і, за потреби, деякий час їх супроводжують.

“Демонстрація сили” може включати задіяння реактивних літаків, які показують своє озброєння, короткочасно обертаючись навколо осі. Однак російські екіпажі і без того вже знають, що як тільки їхні машини ідентифіковані, вони потрапляють на радари сучасних зенітно-ракетних комплексів, які є частиною багаторівневої системи протиповітряної оборони НАТО.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...