Опубліковано: 18 Січня, 2023. Переглядів: 314


Водохреще або Богоявлення: що не можна робити 19 січня

19 січня завершуються різдвяно-новорічні свята. Вважається, що саме в цей день Іван Предтеча охрестив Ісуса в Йордані. Саме тому в цей день так багато уваги приділяється воді.

Вважається, що вода цього дня змиває всі негаразди, має цілющі властивості та найкращу енергетику. За традицією на Водохреще занурюються в ополонки, а освяченою водою окроплюють домівки.

Існує безліч традицій, обрядів і заборон, пов’язаних із цим днем. За віруваннями, 18 і 19 січня вся вода набуває цілющих властивостей. Вона може зцілювати, заряджати позитивною енергією та позбавляти негативу. Тому на Водохреще заведено святити воду й занурюватися в ополонку. Але не варто вживати алкоголь перед зануренням.

Люди, які планують купання на Водохреще, за традицією заздалегідь йдуть до річки чи іншої водойми і прорубують лід. Як правило, у формі хреста. Після того, як священик освячує воду, читаючи над нею молитви, люди набирають і п’ють її, купаються. Священник опускає у спеціальну ополонку хрест, тим самим освячує воду. Ополонка називається Йордан, а вода в ній – велика Агіаса, що означає велика святиня.

Не можна пірнати в ополонку не помолившись. У храмі потрібно прочитати Тропар. А потім перед тим, як зануритися у воду, перехреститися, вимовити “В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа” – і тільки потім пірнати.

Святу воду не можна набирати в брудний посуд і не можна зберігати в пластику. Святити воду на Водохреще можна не тільки біля річки, а й у церкві. Традиційно люди ходять до церкви вранці 19 січня і набирають воду з церковного колодязя. Щоб бути красивими та рум’яними, жінки обов’язково милися святою водою. Щоб нещастя обходили сім’ю стороною, йорданською водою збризкують будинок.

Не можна важко працювати на Водохреще. Забороняється: в’язати, шити, прибирати, а особливо сувора заборона торкається прання. Згідно прикметам, не можна прати, щоб не осквернити воду. Вода в річці стає освяченою та позбавляється від нечисті, а пранням можна все зіпсувати. Цей день слід присвятити очищенню душі від гріхів. Не можна лаятися, пліткувати, обмовляти та скаржитися. Також на Хрещення не можна влаштовувати бурхливі застілля і пишні гуляння, водохресний піст вважається суворим. На Хрещення не можна давати гроші в борг. Краще нічого не виносити з дому й не роздавати. Інакше весь рік житимете в бідності.

Прикмети та повір’я на Водохреща:

Не потрібно плакати на Водохреще, бо якщо 19 січня лити сльози, можна проплакати до наступного свята. Цей день потрібно провести без сварок і сліз.

Також не можна виносити сміття – свято спрямоване на очищення від гріхів.

Не можна ворожити, інакше наврочите біду.

Дорогі подарунки – погана прикмета на Водохреще.

Не можна занурюватися у воду без сповіді та причастя.

Набираючи воду чи занурюючись в ополонку, не можна сваритися, бути ображеним, злим. Інакше від негативних думок вода втратить свої цілющі властивості. Варто це робити тільки з чистою душею та добрими помислами.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...