Опубліковано: 17 Січня, 2023. Переглядів: 1124


Скільки коштуватиме долар 2023-го і що вплине на курс: економіст сказав

З липня Нацбанк України тримає курс долара на рівні 36,6 грн. Протягом 2023-го він може становити в середньому 42,2 грн, а на кінець року зрости до 45,8 грн, згідно розрахунків Кабінету міністрів.

Однак практика показує, що Кабмін у більшості випадків складає не завжди чіткі прогнози, розповів ГПУ голова Комітету економістів України Андрій Новак.

“Реальний курс та інфляцію не можна порівняти з цифрами на папірці. Давати точні курсові прогнози на цей рік важко через низку чинників, які безпосередньо не залежать від України. Наприклад, на ослабленні гривні може наполягати МВФ, адже валютний курс створює дисбаланси на валютному ринку. Крім того, ослаблення гривні вигідне уряду, адже від цього залежатимуть доходи бюджету, зокрема від експорту. Але головний чинник – це війна. Курс валюти в 2023 році, буде суттєво залежати від подій на фронті та того, чи завершиться війна в цьому році, чи затягнеться на довше”, – сказав Новак.

На сьогодні ризиків для курсу гривні немає. У випадку різких змін Нацбанк зможе стримати коливання валюти.

“Завдяки великій фінансовій допомозі від західних партнерів у нас зараз майже рекордний золотовалютний резерв – близько 28 мільярдів доларів. Це підтримує більш-менш стабільний курс гривні. Крім цього, Україна уклала договір з ЄС про допомогу на 18 мільярдів доларів. Це також фактор який дозволяє уряду і Нацбанку підтримувати економічну ситуацію. Курс – це індикатор який схожий на нервову систему в організмі. Він реагує на будь які зміни. Можливість гасити панічні настрої та коливання є. У випадку критичної ситуації Нацбанк задіє резерви”, – додав експерт.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...