Опубліковано: 16 Січня, 2023. Переглядів: 268


“У Європі злетіли ціни на туалетний папір, українцям – приготуватися” – експерт

У країнах ЄС наприкінці минулого року констатували значне подорожчання низки продуктів і товарів. Зліт цін торкнувся й туалетного паперу, вартість якого в Польщі, наприклад, виросла майже наполовину, а в Німеччині – з €3 до €4.

Українцям теж варто готуватися до подорожчання туалетного паперу через енергетичні проблеми й зростання вартості сировини, попереджає економіст Андрій Новак.

Проведений наприкінці минулого року моніторинг UCE Research свідчить, що в Польщі туалетний папір подорожчав на 40%, а паперові рушники на 43,5%.

У Німеччині ж, згідно з дослідженням Focus Online, з весни торік і до осені ціни на туалетний папір зросли з €2,95 до €3,75 (за пак з 10 рулонів).

В Україні вартість туалетного паперу сьогодні теж не маленька. Особливо коли мова про імпортні позиції або ж тришаровий папір. Його вартість складає в середньому від 120 до 250 грн за вісім рулонів. Двошаровий коштує від 85 до 120 грн за вісім рулонів.

Найдоступнішим лишається туалетний папір власне українського виробництва, каже Новак, підкреслюючи що виробникам поки що вдається утримувати ціну на старому рівні, попри усі складнощі, викликані війною. Але довго так бути не може.

“На ринку України в цій товарній позиції (туалетний папір. – Gazeta.ua) помітна велика різниця в ціні на товар вітчизняного виробництва та імпортний товар. Часто в рази. Поки що українські виробники, а у нас на цьому ринку найбільший виробник – це Київський картонно-паперовий комбінат (ККПК), розташований в Обухові, він справляється з тим, щоб не підвищувати ціну на свою продукцію. Попри проблеми з енергетикою, на банальне підвищення цін у нас на ринку на все, на ту ж сировину. Поки що цей великий виробник утримує ціни на свою продукцію. Як довго він це зможе робити, важко сказати, але закони економіки нікуди не діваються і поняття собівартості продукції також. Якщо вона зростає, то виробник змушений підіймати і ціну на товар.

Найдорожча складова виробництва зараз – це оплата енергоносіїв, друга складова – фонд зарплат, і третя – сировина. З цих трьох чинників і формується фактично собівартість будь-якої продукції. Коли ці елементи зростають, то виробник вимушений рано чи пізно підняти ціни на товар. Я думаю, що по цій товарній позиції (туалетний папір – Gazeta.ua) зростання впродовж року може бути на 50-60%”, – спрогнозував експерт.

Туалетний папір “Обухів” 65 м (уп. 8 од.) коштує зараз 70–74 грн.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...