Опубліковано: 16 Січня, 2023. Переглядів: 1026


В Італії затримали боса мафії “Коза ностра”, який переховувався понад 30 років (ФОТО, ВІДЕО)

В Італії заарештували ватажка сицилійської мафії Коза ностри Маттео Мессіну Денаро, який понад 30 років ховався від поліції. Італійські правоохоронці заарештували мафіозі на Сицилії у провінції Трапані, повідомив 16 січня міністр оборони Італії Ґвідо Кросетто у Twitter.

“Маттео Мессіна Денаро заарештовано! Вітаємо поліцію, судову систему, тисячі людей, які щодня працюють, аби захистити справедливість”, – написав він.

Карабінери заарештували мафіозі у приватній клініці, де Денаро мав проходити лікування, пишуть італійські ЗМІ.

Денаро є одним із ватажків мафіозної організації Коза ностра. 1993 року він утік від правосуддя в сицилійському Палермо.

Як передає Il Gazzettino, Денаро, відомий також як Дьяболік, вдавалося ховатися так довго завдяки прикриттю на найвищому рівні, але 16 січня 2023 року удача підвела мафіозі. Він втікав від правосуддя з 1993-го після того, як був заочно засуджений до довічного ув’язнення за участь у вбивствах прокурорів з боротьби з мафією (Джованні Фальконе та Паоло Борселліно). Йому загрожує щонайменше ще один довічний термін за організацію серії вибухів у Мілані, Римі та Флоренції (тоді 10 осіб загинули та ще близько 90 отримали поранення). Чекає на злочинця і низка інших розслідувань.

Боса мафії вдалося затримати у Палермо

60-річний Маттео Мессіна Денаро з карабінерами після затримання

Денаро, поряд із померлим у листопаді 2017 року Тото Ріїною, вважається формальним главою сицилійської мафії. За найскромнішими оцінками, він убив щонайменше 50 людей. “Я один заповнив цілий цвинтар” – одна з найвідоміших цитат Денаро.

Маттео Мессіна Денаро. Архівні фото

Народився Маттео Мессіна Денаро в Кастельветрано (Трапані) у 1962 році, працював фермером разом зі своїм батьком. Його хрещеним батьком є Антоніно Маротта, колишній член однієї з італійських банд.

Свій кримінальний шлях Денаро розпочав 1989-го. Вже через два роки він убив Ніколу Консалеса, власника готелю в Тріскіні, який поскаржився одному зі своїх співробітників на “цих мафіозі, які завжди поряд”.

У липні-1992 злочинець став одним із виконавців убивства Вінченцо Мілаццо, голови банди Алькамо. Через кілька днів він власноручно задушив супутницю боса Антонеллу Бономо, яка перебувала на третьому місяці вагітності.

У 1993-му став одним з організаторів викрадення 12-річного Джузеппе Ді Маттео, у спробі перешкодити його батькові, колишньому мафіозі Сантіно Ді Маттео, співпрацювати зі слідчими. Після 779 днів ув’язнення маленького Ді Маттео задушили, а тіло розчинили в кислоті. Один із викрадачів Гаспаре Спатуцца пізніше розповів: вони переодяглися у поліцейську форму, щоб обдурити хлопчика. Дитині сказали, що її “відвезуть до батька”, який на той час був під охороною далеко від Сицилії.

“Ангели з’явилися в очах хлопчика, а насправді ми були вовками”, – заявив Спатуцца. За його словами, Ді Маттео був щасливий і сказав: “Мій тато, моя любов”.

Фото праворуч – комп'ютерне моделювання зовнішності Денаро

Востаннє боса “Коза Ностри” бачили на волі в серпні 1993-го на відпустці у Форте-дей-Мармі. Після цього Маттео Мессіна Денаро став утікачем. Кажуть, що він нібито зробив пластичну операцію на обличчі й міг змінити форму кінчиків пальців, щоб стерти відбитки.

У ЗМІ Денаро відомий як любитель розкішного життя, головоломок і солодощів. Офіційно одружений не був.

Інформатори повідомляли, що в боса серйозні проблеми зі здоров’ям, зокрема з нирками.

У вересні-2022 італійська поліція заявляла, що Денаро, незважаючи на те, що його активно розшукували, все ще міг віддавати накази щодо управління мафією в районі західно-сицилійського міста Трапані.

Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні подякувала владі за арешт і назвала операцію “великою перемогою держави, яка показує, що вона ніколи не здається перед мафією”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...