Опубліковано: 28 Грудня, 2022. Переглядів: 413


Пояснили, як правильно оформити звернення щодо недотримання графіків відключень світла

НКРЕКП звертає увагу споживачів на необхідність дотримання вимог законодавства при оформленні звернень щодо нерівномірного відключення від електропостачання.  Про це йдеться на сайті регулятора.

“Внаслідок постійних ворожих атак на об’єкти електроенергетики, їх руйнування та пошкодження енергосистема України наразі не може задовольнити потреби всіх споживачів.

Спостерігається як дефіцит генеруючих потужностей, так й обмеженість пропускної здатності мереж передачі електроенергії.

НКРЕКП разом з Міненерго та Держенергонаглядом тримають це питання на контролі, проводять роботу з операторами систем розподілу (ОСР) щодо дотримання ними принципів соціальної справедливості та недискримінації при складанні графіків відключень від електропостачання. Зокрема, Комісія здійснює державний контроль за дотриманням ОСР законодавства у сфері енергетики та ліцензійних умов, шляхом проведення, зокрема позапланових виїзних перевірок.

Водночас, до Регулятора продовжують надходити численні звернення споживачів щодо нерівномірного (несправедливого) відключення споживачів від електропостачання з боку ОСР, а також щодо неналежного інформування ними споживачів про перерви в електропостачанні.

Разом з цим, НКРЕКП зазначає, що велика кількість звернень споживачів з вказаних питань оформлена неналежним чином, а відтак, відповідно до вимог законодавства, не може бути розглянута та вирішена.

Для того, щоб звернення споживача було розглянуто Комісією, у ньому обов’язково має бути:

  • зазначено прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання громадянина;
  • викладена суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги;
  • письмове звернення має бути підписане заявником із зазначенням дати.

Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення). У такому зверненні також має бути:

  • зазначено прізвище, ім’я, по-батькові, місце проживання громадянина;
  • викладена суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги;
  • письмове звернення має бути підписане заявником (заявниками) із зазначенням дати;
  • в електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним;
  • застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Оформлені з дотриманням цих вимог звернення споживачів стануть основою для роботи НКРЕКП з операторами систем розподілу, за результатами якої будуть застосовуватись відповідні заходи регуляторного впливу”, – повідомили на сайті регулятора.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...