Опубліковано: 25 Грудня, 2022. Переглядів: 366


“Висновки вражають” – чому зникає нюх при тривалому Covid-19

Основна причина зникнення нюху при тривалому Covid-19 є зменшення кількості клітин нюхового нерва.

Тривалий “напад” цього вірусу провокує запалення на них, яке зберігається навіть після одужання.

Такого висновку дійшли вчені з Університету Дюка, дослідження яких опублікували в журналі Science Translational Medicine.

За словами науковців, тимчасова втрата нюху при Covid-19 є одним з основних симптомів хвороби. Через деякий час більшість пацієнтів можуть знову відчувати запахи. Але є й ті, хто втрачає нюх на тривалий період або не може відновити його до кінця.

Вчені проаналізували зразки нюхового епітелію, зібрані з 24 біопсій. Серед них був біологічний матеріал дев’яти пацієнтів, які втратили нюх на тривалий час після вірусу.

Науковці виявили, що у зразках зберігався процес запалення, попри відсутність вірусу в організмі. А кількість нюхових сенсорних нейронів була значно зменшена.

“Висновки вражають. Це майже нагадує якийсь аутоімунний процес у носі”, – повідомив доктор медичних наук Бредлі Голдштейнпише ScienceDaily.

Він додав, що нейрони ймовірно зберігають деяку здатність до відновлення навіть після тривалого імунного нападу.

“Ми сподіваємося, що моделювання аномальної імунної відповіді або процесів відновлення в носі цих пацієнтів може допомогти принаймні частково відновити нюх”, – сказав Гольдштейн.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...