Опубліковано: 19 Грудня, 2022. Переглядів: 263


Три роки легального видобутку бурштину: приклад фірми, яка працює на Рівненщині (+ФОТО, ВІДЕО)

19 грудня 2019 року Верховна рада ухвалила закон про легальний видобуток бурштину.

Станом на кінець 2022 року найбільша група компаній, які офіційно займаються видобутком та переробленням напівдорогоцінного каміння, працює саме на Рівненщині.

Суспільне розпитало, як видобувають та експортують видобутий на Поліссі бурштин. Це матеріал перший із циклу, присвячений третій річниці легалізації цього промислу в Україні.

У третю річницю легалізації бурштиновидобутку на кар’єрі поблизу села Кривиця Сарненського району працює четверо робітників. Cніжна зима не сприяє промиванню бурштину, каже заступник директора бурштиновидобувного підприємства “Земресурсінвест” Іван Фурсович, тому поки проводять підготовчу роботу для майбутнього видобутку так званим кар’єрним способом. Тоді робітників залучатимуть набагато більше.

На підприємстві працюють робітники, які пам’ятають часи, коли землю розмивали з допомогою мотопомпи і так добували бурштин. Зараз вони роблять це з допомогою промиваючої драги.

“Раніше як було? Апаратами мили, добували. Зараз створилася ця фірма — так з допомогою драги. Зараз вигідніше. Є робота, постійно на роботу ходиш, раніше такого не було. Плюси — оформлений офіційно, стаж, як до пенсії доживемо”, — каже працівник.

На роботу працівників доставляє фірма.

“Відпрацював години свої — пішов додому, все добре у тебе. Сухий, не мокрий, зарплата гарна. Для нас то стало безпечно, тому що йдеш на роботу і ніхто тебе не жене з роботи. Раніше міліція… можна було попасти в тюрму, а зараз набагато краще стало”, — каже працівник В’ячеслав.

Видобутий на Поліссі бурштин перевозять у Рівне. Тут розташований центральний офіс групи компаній, які його видобувають та експортують.

“Ми виходимо на тендер, на систему “ProZorro”, виграємо, далі облаштовуємо все відповідно до закону, щоб розпочати процес видобування. Починаючи у цей непростий період, з 24-го лютого, ми вийшли на рівень експорту. Зарплатний фонд групи компаній на цей час становить 3,2 мільйона гривень на місяць. Я думаю, цього достатньо, щоб зрозуміти масштаби”, — каже заступник директора Amber Galbin Group Ян Федосюк.

У кінці червня 2022 року роботою одного з підприємств групи Amber Galbin зацікавився Сарненський райвідділ поліції. Вони задокументували факт видобутку бурштину старим способом гідророзмиву ґрунту. Речниця Нацполіції області Марія Юстицька повідомила, що наразі слідство за цим фактом триває. Представник Amber Galbin Group наполягає: їх підприємство закон не порушувало.

“Ми керуємося лише рекомендаціями Держгеонадр і охорони праці. З правоохоронними органами ми не маємо як вести консультації, тому що це не є профільовані органи, які надають нам допомогу чи якийсь супровід технічний, чи навіть науковий в тому, як правильно видобувати бурштин”, — коментує Ян Федосюк.

Компанії Amber Galbin Group виграли перший дозвіл на видобуток бурштину у 2020 році. За словами Яна Федосюка, рік витратили на підготовку необхідних документів, тож повноцінну роботу почали лише навесні 2022 року. На сьогодні у них працює 137 робітників. У 2022 році в країни Євросоюзу та у Китай відправили вісім партій легального рівненського бурштину.

“В Україні 80% покладів бурштину у світі. В Польщі менше, але столицею бурштину у світі вважається Гданськ. Чому? Тому, що хороший маркетинг і у них раніше побороли корупцію. Ми до цього йдемо. Коли ми поборемо корупцію — ми зробимо свій світовий український бренд, який буде виставлятися у місті Рівному. Всі туристи будуть їхати до нас і будуть тут залишати свої гроші, а ми будемо з них платити податки”, — додає Ян Федосюк.

Легальний видобуток бурштину: як він працює на Рівненщині

Легальний видобуток бурштину: як він працює на Рівненщині

Легальний видобуток бурштину: як він працює на Рівненщині

Легальний видобуток бурштину: як він працює на Рівненщині

Легальний видобуток бурштину: як він працює на Рівненщині


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...