Опубліковано: 22 Листопада, 2022. Переглядів: 714


Ще одна категорія чоловіків не підлягає мобілізації: кого не призвуть

Юрист роз’яснив, які документи потрібно зібрати та коли треба звернутися до військкомату.

Українське законодавство передбачає, що під час воєнного стану не можуть мобілізувати українця, у якого є близькі родичі з інвалідністю.

Про це пише ZN.UA.

Адвокат Богдан Пересада роз’яснив, що відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, призову не підлягають військовозобов’язані, які:

  • мають дружину (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю;
  • мають одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи.

Однак, такі українці можуть бути мобілізовані за їх згодою, але лише за місцем проживання.

Які документи треба зібрати

Військовозобов’язаний, який не підлягає мобілізації, може написати до військкомату лист (заяву), у якому зазначить відповідні обставини. При цьому до заяви потрібно додати такі документи:

  • документи про інвалідність родича (довідку до акту огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);
  • документи, що підтверджують родинні зв’язки;якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена збігалися і все було зрозуміло);
  • копії паспортів (військовозобов’язаного і родича з інвалідністю (1-2 сторінки)).

Можна попередньо відправити до військкомату нотаріально завірені копії документів цінним листом з описом вкладення, а потім прийти в військкомат особисто, взявши з собою оригінали вищезазначених документів.

В Україні пропонують скоротити термін військової служби

Українці створили петицію про обмеження терміну військової служби для мобілізованих громадян до 1 року.

Петиція вже набрала необхідні 25 тисяч підписів, і тепер її має розглянути президент України. В ній автор запропонував скоротити термін служби для мобілізованих до 1 року та надати право на відстрочку від наступної мобілізації для людей, які відслужили цей термін.

У петиції зазначається, що невизначеність термінів служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців, а також потенційно до соціальної напруги.

“Пропонуємо чітко прописати почерговість проходження військової служби, обмежити термін служби за мобілізацією в один рік, а також гарантувати відстрочку для тих, хто відслужив цей термін”, – пропонує автор петиції.

Зараз петиція перебуває на розгляді президента.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...