Опубліковано: 8 Листопада, 2022. Переглядів: 355


Сьогодні День святого Дмитра: що не можна робити та яку молитву читати великомученику

8 листопада щорічно відзначають День святого Дмитра або Дмитрів день.

Цього дня церква вшановує пам’ять римського священномученика Дмитра Солунського. Тезки святого святкують день ангела Дмитра.

У Дмитрів день обов’язково варто помолитися святому Дмитру.

Вважається, що він почує молитви: дасть благословення і захистить від неприємностей.

Молитва святому Дмитру

Історія святого

Солунський народився в Римській імперії за часів гонінь на християн. Його батько служив імператору, але вірив у Бога. Сина хрестив сина вдома. Коли батько помер, Дмитро посів його місце. Він відкрив свою віру суспільству і залучив до християнства багатьох римлян.

Імператор після повернення з війни дізнався про це і наказав стратити святого. Інші віряни знайшли його тіло і гідно поховали. А один з християн взяв перстень і частину одягу Дмитра. За допомогою цих предметів створили багато чудес.

Мощі святого зберігаються в православному храмі в місті Салоніки, в Греції. Іноді ці мощі мироточать. Святий був добре відомий в Київській Русі. Йому присвятили Дмитрівський монастир у Києві, який зараз називається Михайлівський Золотоверхий монастир.

Звичаї і традиції на свято

Наші предки вважали день Дмитра закінченням всіх землеробських робіт і переходом на зимовий спосіб життя.

На день Дмитра збиралися за столом всією сім’єю. На стіл обов’язково ставили млинці як символ закінчення жнив. Перший млинець давали найстаршим членам сім’ї. Якщо вони вже померли, то залишали млинець підвіконні і не їли. Також часто готували пироги і коржі, варили кисіль.

У народі на Дмитрів день склалася традиція поминати покійних близьких, відвідувати їхні могили і молитися в церкві за упокій душ померлих. Хоча в церковному календарі поминанню присвячена Дмитрівська батьківська субота. Для покійних в домі ставили миску води, щоб вони могли вмитися.

У Дмитрів день не можна:

– Поратися в землі;

– Позичати гроші і брати кредити;

– Займатися важкою фізичною працею.

– Не бажано митися, прати одяг і мити посуд.

– Справляти весілля з 8 листопада аж до Різдва, інакше шлюб може бути нещасливим.

– Категорично заборонено пити алкоголь біля могили, якщо в цей день пішли на кладовище.

– Лихословити та конфліктувати з оточенням, засуджувати та бажати поганого будь-кому. У церковні свята слід особливо стежити за чистотою помислів та вчинків.

– Не слід забувати про померлих родичів. Для них замовляють службу в церкві, а також поминають за сімейною трапезою, залишаючи окрему страву з частуванням.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...