Опубліковано: 4 Листопада, 2022. Переглядів: 579


Третя хвиля мобілізації в Україні. Хто має право видавати повістку

В Україні триває загальна мобілізація. Розповідаємо, хто та за яких умов може видавати повістки в Україні.

Призов громадян на військову службу під час мобілізації за Законом України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII призов можуть здійснювати територіальні центри комплектації та соціальної підтримки та командири військових частин.

ТЦК здійснюють видачу повісток за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб-підприємців.

Законодавством не встановлено місця, де вручається повістка, тому вона може бути вручена зазначеними органами за процедурою будь-де. Про це пише nv.ua.

Хто може вручати повістку в Україні під час війни

В Порядку про проведення призову вказано, хто має право видавати повістки.

Оповіщення про явку громадян на приписку проводиться за розпорядженнями районного (міського) військового комісара за формою згідно з додатком 4.

Строки явки до призовних дільниць для проходження приписки встановлюються районними (міськими) військовими комісаріатами в повістках за формою у додатку 5.

Вручення повісток здійнюють:

  • відповідні органи місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності;
  • власники будинків;
  • безпосередньо посадові особи районного (міського) військового комісаріату.

Вимоги до повістки

У повістці до вручення вже має бути вказано прізвище, ім’я та по батькові, адреса проживання, реквізити розпорядження та адреса територіального центру комплектування, куди потрібно прибути людині, якій вона видається.

Також, в повістці вказується, який це вид повістки та перелік документів, які потрібно мати з собою.

Повістка має бути заповнена і підписана начальником територіального центру комплектування та соціальної підтримки до вручення особі. Повістку вручають особисто під підпис, документ із підписом особи зберігається, на руках у неї залишається тільки повістка.

Які види повісток в Україні

  • Повістка для уточнення облікових даних. Чоловіка викликають, щоб оновити інформацію про призовників. Саме в цей час надаються документи, які дають підстави для звільнення або відстрочки від призову.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Вона видається після повістки про уточнення даних. Її мета — з’ясувати стан здоров’я і придатність громадянина для служби. До неї додається картка дослідження та медичного огляду, де після медогляду буде зазначено ступінь придатності.
  • Повістка про призов на строкову військову службу. У цьому документі вказано термін, у який потрібно з’явитися до призовної дільниці. Також є перелік, що повинен мати громадянин. Зараз ці повістки не видаються.
  • Мобілізаційне розпорядження ― повітка, яка видається особам, які не мають підстав для звільнення чи відстрочення а також придатні за рішенням ЛВК. Вона зобов’язує прибути на збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...