Опубліковано: 4 Листопада, 2022. Переглядів: 582


Ухвалено важливий закон щодо мобілізації в Україні: кого не покличуть на служу

Сьогодні парламент нарешті ухвалив довгоочікуваний закон щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на службу під час мобілізації. Про це повідомив у Telegram народний депутат Ярослав Железняк.

“Дві ключові новації, які просив бізнес для організації прозорої процедури бронювання: надання повноважень Уряду на розробку нового порядку бронювання. Цей порядок має включати критерії віднесення підприємств до критичних та дозволити проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки і забезпечення життєдіяльності населення”, – зазначив у своєму дописі парламентар.

Закон передбачає, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період, та на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання, у разі коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних замовлень.

Також документ передбачає, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, що виробляють товари і надають послуги оборонного призначення. Ухвалений закон дозволяє проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Повноваження на розробку нового порядку та критеріїв бронювання надано уряду.

“На жаль, до цього законопроекту не були ухвалені поправки 5, 26 та 27. Я за них голосував, але Рада не підтримала. Ці поправки мали на меті розповсюдити бронь на студентів, аспірантів, асистентів-стажистів та докторантів денної форми навчання та розробити механізм звільнення з лав ЗСУ і Тероборони у період воєнного стану даної категорії громадян”, – прокоментував ухвалений документ народний депутат Олексій Гончаренко.

Цей закон має впорядкувати процес бронювання і зробити його прогнозованим та менш бюрократизованим, зазначав в коментарі Forbes СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський.

Було б виправдано, якби Кабмін, прописуючи нову процедуру бронювання, вніс ІТ-галузь до критично важливих для економіки, вважає директор з галузевих питань компанії N-iX Святослав Кавецький.

Обидва представники ІТ-галузі зазначають, що закон досі ніяк не врегульовує питання ФОПів та гіг-контрактів. Інші представники бізнесу мають надію, що прийняття нового закону зрушить з місця процес бронювання, який зараз фактично на нулі. “90% заяв, які надходять до Міноборони, не проходять погодження, – розповідає Forbes на правах анонімності юрист, що консультує Офіс президента. – Ситуація має змінитися з прийняттям нового закону, який розширює перелік підприємств”.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...