Опубліковано: 18 Жовтня, 2022. Переглядів: 5772


Перехід на зимовий час ‒ коли переводити годинники

Традиційно Україна переходить на зимовий час в останню неділю жовтня.

Цього року стрілки годинників потрібно буде перевести на годину назад о 4:00 30 жовтня, передає Gazeta.ua.

В Україні годинники переводять двічі на рік. Восени переходимо на зимовий час. Хоча правильніше цей час називати стандартним.

Змінювати час почали ще за радянських часів ‒ 1981 року. Тоді це робили для економії електроенергії. У незалежній Україні на офіційному рівні переведення годинників закріпили урядовою постановою 1996-го. Тепер на парламентському та урядовому рівні тривають дискусії про відміну переходу на літній або зимовий час. Верховна Рада навіть ухвалила відповідний законопроєкт у першому читанні.

Щоб перевести годинник, не обов’язково вставати о четвертій ранку. Нині майже всі ґаджети автоматично перемикаються на зимовий або літній час. Тож переводити потрібно тільки механічні годинники.

Як аргумент проти зміни часу чимало фахівців називають негативний вплив на здоров’я людей. Сезонне переведення годинників змінює біологічні ритми людини. Так, за оцінками медиків, переведення стрілок годинника на годину назад може викликати розвиток імунних і серцево-судинних захворювань. Загострюються хронічні хвороби, порушується сон. Перехід на зимовий час також може посилити осінню депресію.

Щоб убезпечитися від негативного впливу на здоров’я, потрібно зарання підготуватися до переведення годинників. Для цього ще за 1,5 місяця до зміни часу потрібно дотримуватися режиму сну й лягати трохи раніше.

Медики також радять пити багато води, утримуватися від шкідливої їжі, не пити чай, каву чи алкоголь перед сном. Ввечері краще приймати теплу ванну, щоб організм повністю розслабився.

Потрібно також більше часу проводити на свіжому повітрі, не перевтомлюватися та намагатися активніше займатися спортом. Добре перед сном провітрити кімнату. А зранку не зайвою буде розминка для м’язів. Снідати радять помірно ситною їжею. Легку руханку можна робити і ввечері, вона покращить сон. Проте тренуватися потрібно не пізніше ніж за 4 год. до відпочинку.

Якщо цих рекомендацій дотримуватись, організм не так болісно сприйме зміну традиційного ритму.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...