Опубліковано: 1 Жовтня, 2022. Переглядів: 1169


У Польщі нарікають на багатодітних «біженок» із Закарпаття, які приїжджають за допомогою

Подорожі організованих груп жінок із дітьми до прикордонного Перемишля почалися ще у травні – спеціально для отримання гуманітарної чи фінансової допомоги. Отримавши її, біженки верталися додому.

Про це нещодавно розповів мер Перемишля Войцех Бакун, пише Wyborcza.pl, інформує сайт міста Ужгород 0312 із посиланням на Ukrayina.pl. Такий наплив був однаково інтенсивним до липня, надалі ж зменшився.

Однак восени процес поновився. Зазвичай у жінок із цих груп по 5-6 дітей. Ці родини із Закарпаття, водночас біженок, які втекли з регіонів, охоплених війною, одиниці. Усі ці люди мають інструкцію, в якій детально описані потрібні інституції, відкриття рахунків, отримання PESEL тощо, – задля того, щоб не чекати виплат грошей у Польщі, а після відкриття рахунку повернутися додому.

Мер Перемишля уточнив, що організації вже не видають гуманітарну допомогу «закарпатським біженкам», адже усвідомили причину їхніх звернень. Жінки з організованих груп подають заявки на виплату одночасно у двох місцях, до прикладу, в Перемишлі та сусідніх населених пунктах. Одноразова виплата біженцям із України становить 300 злотих. За понеділок та вівторок у Перемишлі отримали 30 звернень щодо цієї допомоги.

За словами Войцеха Бакуна, біженки з нашої області також оформляють допомогу на дитину до 18-ти років, яка перебуває в Польщі, а це 500 злотих. Але одразу перевірити, чи вона у країні, неможливо. Існує ще й виплата для догляду за другою дитиною до 35 місяців. Загалом це 12 тисяч злотих. Мер зазначив, що надішле листа депутатам, сенаторам і міністрам із закликом посилити систему допомоги.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...