Опубліковано: 10 Вересня, 2022. Переглядів: 342


Повітряна тривога – коли і як вмикається сирена

В Україні за час повномасштабної війни фактично не залишилось територій, що були б безпечними. Потенційно російські ракети можуть влучити у будь-яке місто чи село країни. Тому сигнали повітряної тривоги стали невід’ємною частиною життя українців, пише РБК-Україна.

Сигнал повітряної тривоги вмикається, коли є ризик ракетного або авіаудару в напрямку населеного пункту чи області.

Сирена звучить безперервно протягом хвилини сигналом, що наростає і стихає. Після перерви до 30 секунд звук повторюється не менше трьох разів.

На відміну від повітряної тривоги попереджувальна команда “Увага всім!” звучить як переривчастий сигнал електросирени, гудки, запис у гучномовцях. Після чого по телебаченню або радіо транслюють інформацію про небезпеку.

Оповіщення повітряної тривоги спрацьовує, коли радіолокаційні системи Повітряних сил ЗСУ фіксують переміщення ворожих літальних об’єктів у бік території України.

За інформацією з радарів визначається напрям руху ракети з урахуванням того, що вона може змінити свій курс праворуч, ліворуч або навіть зникнути з радарів.

На підставі цих даних у регіонах за траєкторією її польоту вмикається сигнал повітряної тривоги.

При артилерійському обстрілі, ударах з РСЗВ “Град”, “Смерч” сирена не спрацьовує через те, що складно відстежити запуск таких снарядів.

Окрім звичної сирени, повідомлення про повітряну тривогу висвічується на екранах смартфонів, які знаходяться в потенційно небезпечному регіоні.

Новини про тривогу також оперативно з’являються у регіональних Telegram-каналах. Стежити за ситуацією в Україні можна на онлайн-мапі тривог.

Є також мобільні додатки для отримання оперативної інформації про початок та скасування повітряної тривоги. Один із найпопулярніших – “Повітряна тривога”. Про сирену в Києві повідомляє додаток “Київ цифровий”.

А з 7 вересня ДСНС розпочала тестування нової системи оповіщення населення про надзвичайні ситуації. Повідомлення будуть надходити на телефони українців. Ця технологія має низку переваг: оперативність, гнучкість у виборі локацій, наявність звукового сигналу, навіть якщо звук на смартфоні вимкнено.

При повітряній тривозі необхідно вимкнути воду, газ у квартирі, взяти найнеобхідніші речі та пройти в укриття.

Вважається, що від моменту, коли починає звучати сирена, до потенційного удару є близько 10 хвилин, щоб сховатися в безпечне місце. Але це орієнтовний час, він залежить від місця запуску ракети, швидкості її польоту та інших чинників.

Надійними укриттями на випадок ракетної атаки вважають станції метро, спеціально обладнані бомбосховища, підвали будинків, підземні паркінги. Такі приміщення обов’язково повинні мати два виходи.

Залишаючись під час тривоги в квартирі, слід використовувати правило двох стін – ховатися в місці, яке знаходиться за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур або коридор.

Через 10 хвилин після отримання оповіщення про закінчення повітряної тривоги можна залишити укриття.

З початку повномасштабного вторгнення Росія вже запустила по Україні понад 3,5 тисячі ракет. Повітряна тривога лунала у всіх регіонах країни.

Найтривалішою є тривога у Луганській області – вона безперервно триває з 4 квітня (3804 години). На Харківщині було 1057 тривог загальною тривалістю 934 години 53 хвилини. У Донецькій області – 895 тривог, сирени звучали 688 годин 19 хвилин.

У Києві оголошували тривогу 520 разів. Її загальна тривалість становила 504 години 47 хвилин.

Найменш “тривожні” області: Закарпатська (141 тривога) та Чернівецька (159 тривог).


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...