Опубліковано: 5 Вересня, 2022. Переглядів: 398


Перед вторгненням РФ Зеленський збирав найбагатших людей України – про що говорили

Увечері 23 лютого, напередодні повномасштабного російського вторгнення, президент України Володимир Зеленський зібрав на Банковій представників великого бізнесу.

Близько 17:00 до будівлі Офіса президента почали з’їжджатися елітні кортежі власників 50 найбільших компаній України,

Про це ідеться в матеріалі “Української правди”.

У черзі до рамок металошукачів бачили: Геннадія БоголюбоваБориса Кауфмана, Галину ГерегуАндрія СтавніцераГеннадія КорбанаТомаша Фіалу, Сергія ТарутуБориса КолесніковаВасиля ХмельницькогоСтепана ІвахіваМаксима ТімченкаОлега Гороховського й багатьох інших.

Спеціально на зустріч з президентом з-за кордону прилетіли Рінат Ахметов і Віктор Пінчук. Вони, на відміну від інших запрошених, не заходили через “білий” вхід ОПУ. Їхні кортежі пропустили у внутрішній двір.

Щоб зайти всередину, гості мусили віддати представникам УДО свої телефони й годинники.

“В одному кутку група бізнесменів обмінювалася прогнозами “буде – не буде війна”. Раптом хтось з групи побачив власника Rozetka Владислава Чечоткіна. “Владе, знаєш, чому росіяни не прорвуться на Київ? Тому, що застрягнуть на складах Rozetkа, – пожартував один з присутніх, і всі, зокрема Чечоткін, щиро розреготалися. Ніхто з присутніх і уявити не міг, що за декілька днів російські танкові колони наступатимуть на Бровари, де на їхньому шляху опиниться саме величезний логістичний хаб Rozetka, – пише видання.

Приблизно о 18:00 до зали зайшов президент. Разом із Зеленським були: керівник ОПУ Андрій Єрмак, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, перший помічник президента Сергій Шефір, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Прийшли також керівник ГУР Кирило Буданов, тодішній керівник СБУ Іван Баканов, міністри оборони Олексій Резніков і внутрішніх справ Денис Монастирський, голова Держприкордонслужби Сергій Дайнеко.

Зеленський коротко виступив на камери, після чого попросив пресслужбу за двері.

“Відразу кажу, що зібрав вас не для того, щоб просити грошей. Зараз важливо, щоб ви допомогли державі. Прошу вас підтримувати економіку й свої колективи. Зі свого боку ми зробимо все можливе, щоб розв’язати конфлікт дипломатичним шляхом. Ми використовуємо всі можливі канали”, – сказав Зеленський.

Далі передав слово силовикам.

Зі слів присутніх, виступ міністра оборони більше нагадував “мотиваційну промову тренера особистісного росту”.

Далі слово взяв Залужний. Впевнено й жорстко доповідав про підготування Збройних сил і наголошував, що “армія готова до будь-якого розвитку подій”. Уже після зустрічі деякі з її учасників погоджувалися між собою, що найбільше їх заспокоїв Залужний своєю впевненістю.

Першим з представників бізнесу мікрофон увімкнув Рінат Ахметов. На відміну від інших бізнесменів, які перебували в доброму гуморі, найбагатший українець мав знервований вигляд.

“Я такого Ріната ще не бачив. Він розчервонівся і кілька разів повторив: “Найважливіше – це зберегти наших людей”, – ділиться спогадами з УП представник великого бізнесу.

Про важливість миру говорили Пінчук, Новинський, брати Суркіси та інші бізнесмени.

Розповідають, що кільком сусідам Суркіси тихо передали: “О четвертій ранку все почнеться”. Очевидно, йшлося про наступ росіян. Однак у мікрофон цього не повторили.

Співзасновник Monobank Олег Гороховський запропонував владі якомога швидше підвищити грошове забезпечення для військовослужбовців.

“Щоб люди були готові захищати, вони мають бути вмотивовані. Правильно було б поставити зарплату умовно в 100 тисяч гривень, і тоді людина розумітиме, за що ризикує”, – переказують очевидці слова Гороховського.

Цю ідею підтримали всі, вона особливо сподобалася Зеленському.

Близько 19:00 президент запропонував закінчувати зустріч, мовляв, “треба далі працювати”. Але насамкінець ще надав слово Денису Шмигалю.

“Я повністю погоджуюся з усім, що ви сказали”, – запевнив прем’єр.

Після 19:00 олігархи й топменеджери залишили будівлю Офіса.

Хтось намагався вийти непоміченим й заскочити у свій автомобіль, щоб оминути журналістів у дворі Банкової. Хтось навпаки йшов на камери й переказував, що команда президента намагається не допустити ескалації.

Здавалося, після зустрічі з президентом бізнесмени виходили заспокоєними.

“Нам тоді ніхто не сказав, що буде повномасштабна війна. Навіть натяку не було! Ви думаєте, ми б так вальяжно й радісно виходили з Офіса тоді? Я б не гаяв часу на розмови під ОПУ чи якісь другорядні справи, а сім’ю вивозив би”, – емоційно пригадує вечір 23 лютого один з топменеджерів.

Керівник ГУР Кирило Буданов пізніше пояснив, чому не передав бізнесменам інформацію розвідки про плани РФ.

“Вони, на відміну від депутатів, не мають доступу до держтаємниці, тому ми не могли все сказати. Але я прямо говорив, тож рівень загрози було нескладно зрозуміти”, – сказав Буданов.

Більшість учасників зустрічі не хотіли вірити в попередження голови ГУР, віддаючи перевагу зручнішим заспокоєнням президента й інших силовиків. Це стосувалося навіть найпоінформованіших людей країни.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...