Опубліковано: 18 Серпня, 2022. Переглядів: 446


Нардеп розповів, чи можуть притягнути до відповідальності чоловіків, які виїхали за кордон без підстав

У ході брифінгу народному депутату від «Слуги народу», члену комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федору Веніславському поставили питання щодо того, чи буде відповідальність для чоловіків, які виїхали за кордон після вторгнення без законних на те підстав.

Про це пише sud.ua.

«На сьогодні є кримінальна відповідальність за те, що особа ухиляється від призову по мобілізації та кримінальна відповідальність за незаконне перетинання кордону. Тому особи, які виїхали, можуть бути притягнуті як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності.

Є кілька законопроектів щодо притягнення до відповідальності осіб, які виїхали за кордон. Але вони перебувають на стадії обговорення і, на жаль, говорити про підтримку таких законопроектів у залі поки що зарано», – сказав Веніславський.

Дійсно, 17 березня у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону 7171 про внесення змін до Кримінального кодексу України про відповідальність за незаконне перетинання державного кордону України з порушенням вимог у особливий період або під час дії правового режиму воєнного стану. Авторами законопроекту виступали народні депутати від фракції «Слуга народу» Федір Веніславський, Мар’яна Безугла та інші. Так, Кримінальний кодекс пропонувалося доповнити статтею 332-3 «Незаконний перетин державного кордону України у особливий період або під час дії правового режиму воєнного стану». Проте проект не було ухвалено.

Також Федір Вениславський тоді коментував законопроект №7265 про кримінальну відповідальність для чоловіків, які виїхали за кордон після оголошення військового стану.

Нагадаємо, що законопроектом пропонувалося доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 337-1 та передбачити, що невиконання вимог закону про повернення в Україну без поважних причин після запровадження військового стану в Україні карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...