Опубліковано: 10 Грудня, 2020. Переглядів: 400


На карантині частина українців отримає додаткові виплати

Кабмін виділив з фонду боротьби з коронавірусів 13,7 млрд гривень на разову виплату 8 тис. Гривень тим працівникам підприємств, які залишаться без виплат через локдауна. Також українці зможуть розраховувати на податкові пільги для тих, хто постраждав або ще постраждає від карантинних обмежень.

У Верховній Раді вже лежить законопроект про соціальну підтримку на час протиепідемічних обмежень. Він передбачає такі види допомоги:

  • одноразова матеріальна допомога застрахованим особам – 8 тисяч гривень – виплачується найманим працівникам (з зарплатою до 30 тис. грн), які втратили в зарплаті, і фізособам-підприємцям (працюють довше 3 місяців), які змушені були закритися і недоотримали прибуток в зв’язку з обмежувальними карантинними заходами.
  • одноразова матеріальна допомога суб’єктам господарювання – це гроші, які може отримати бізнес для виплати матеріальної допомоги своїм працівникам в період дії обмежувальних заходів. Максимальний розмір допомоги – також 8 тис. Грн на одного працівника.
    одноразова компенсація суб’єктам господарювання – виплата юрособам грошей для відшкодування ЄСВ.
  • Крім того, навіть якщо підприємство буде зупинено через карантин, працівникові все одно вважатиметься страхового стажу. Також в стаж піде час, коли українець отримував допомогу по безробіттю. Але ось порахувати їх при нарахуванні пенсії не вийде, і це на краще. Допомога по безробіттю невелике, так що може зменшити пенсію. Це правило має діяти весь карантин і ще півроку після його завершення.

Пропонується, що бізнесу на карантині не потрібно буде отримувати дозвільні документи. Дія вже одержаних паперів продовжать автоматично ще на 3 місяці. Також не анулюють ліцензії на торгівлю алкоголем, якщо бізнес за них не платить на карантині.

Також пропонується автоматично продовжувати договори оренди державного та комунального майна.

Є ще один законопроект. Він стосується підтримки платників податків і послаблень в їх користь.

Податковий борг на суму до 180 неоподатковуваних мінімумів (3060 грн) пропонується списати (станом на 1 листопада 2020 року) автоматично. Навіть не потрібно подавати заяву. Правда, борги спишуть за умови, що поточні платежі платник податків вносить регулярно і в повному обсязі.

Борги на менші суми стягуватися не будуть. Але якщо платник податків сплатить борг за основним платежем протягом 6 місяців після вступу закону в силу все пені і штрафи будуть скасовані (списані).

Податковий борг платників податків-фізичних осіб та самозайнятих осіб на суму не понад 6800 грн, який виник до 1 грудня 2020 року, можна погасити з відстрочкою до 29 грудня 2021 року.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...