Опубліковано: 27 Квітня, 2022. Переглядів: 951


Євросоюз зробив перший крок до скорочення фінансування Угорщини

Представники ЄС зробили перший крок до застосування нового механізму скорочення фінансування Угорщини за підрив стандартів верховенства права в блоці. У середу відправили офіційного листа до Угорщини. Про це повідомляє Reuters.

Незважаючи на багаторічну критику правозахисників і активістів, що прем’єр-міністр країни Віктор Орбан спрямовує кошти Євросоюзу своїм соратникам, він здобув четверту поспіль перемогу на виборах на початку квітня.

Європейська комісія у відповідь запустила новий механізм санкцій, який пропонує найсильніший інструмент у боротьбі з націоналістом Орбаном, євроскептиками, які правлять у Польщі та іншими, кого звинувачують у підриві верховенства права.

“Ми виявили проблеми, які можуть порушувати верховенство права в Угорщині та вплинути на бюджет ЄС. Угорщині доведеться відповісти на наші занепокоєння та запропонувати заходи щодо виправлення ситуації”, – сказала віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова.

Чиновники ЄС заявили, що справа зосереджена на системних помилках у держзакупівлях Угорщини, які не змогли запобігти єдиним торгам, конфлікту інтересів і ризику корупції.

Вони стверджують, що “серйозне занепокоєння” щодо функціонування влади Угорщини й управління нею коштами ЄС посилюється через обмеження ефективного розслідування та незалежного судового переслідування.

Угорська влада має два місяці, щоб відповісти на лист із Брюсселя. Для таких обмінів листами знадобиться ще кілька місяців, перш ніж – якщо не досягнуть згоди – Комісія запропонує державам ЄС схвалити призупинення фінансування Будапешта.

У цьому випадку буде достатньо голосів більшості інших лідерів ЄС для обмеження фінансування Угорщини. Це означає, що Польща, традиційна союзниця Угорщини у суперечках з ЄС щодо верховенства права, не зможе заблокувати рішення.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...