Опубліковано: 27 Квітня, 2022. Переглядів: 805


В Україні зростуть ціни на продукти та паливо

Війна в Україні завдала серйозного шоку на товарних ринках, змінивши глобальні моделі торгівлі, виробництва та споживання таким чином, щоб утримувати ціни на історично високих рівнях до кінця 2024 р.

Про це повідомляє Світовий банк, – передає Варта1.

Підвищення цін на енергоносії за останні два роки стало найбільшим з часів нафтової кризи 1973 року.

Підвищення цін на продовольчі товари, великими виробниками яких є Росія та Україна, і на добрива, для виробництва яких використовується природний газ, стало найбільшим з 2008 року.

«Загалом це є найбільшим товарним шоком, який ми переживали з 1970-х років. Як і тоді, шок посилюється через сплеск обмежень у торгівлі продуктами харчування, паливом та добривами», — сказав Індерміт Гілл, віце-президент Світового банку з питань справедливого зростання, фінансів та інституцій.

Очікується, що ціни на енергоносії піднімуться більш ніж на 50 відсотків у 2022 році.

За прогнозами, ціни на сільське господарство та метали, зростуть майже на 20 відсотків у 2022 році, а в наступні роки зменшаться. Тим не менш, очікується, що ціни на сировину залишаться значно вищими за останні п’ятирічні середні показники. У разі тривалої війни або додаткових санкцій проти Росії ціни можуть бути ще вищими та більш нестабільними, ніж прогнозується зараз.

Через пов’язані з війною перебої в торгівлі та видобутку, очікується, що ціна нафти «Brent» в середньому складе 100 доларів за барель у 2022 році, що стане найвищим рівнем з 2013 року і збільшиться більш ніж на 40 відсотків у порівнянні з 2021 роком. Очікується, що ціни знизяться до 92 доларів у 2023 році — значно вище середнього за п’ятирічний період у 60 доларів за барель. Очікується, що ціни на природний газ (європейські) у 2022 році будуть вдвічі вищими, ніж у 2021 році, тоді як ціни на вугілля, як очікується, будуть вищими на 80 відсотків, причому обидві ціни будуть найвищими за всю історію.

Прогнозується, що ціни на пшеницю зростуть більш ніж на 40 відсотків, досягнувши історичного максимуму в номінальному вираженні цього року.

За прогнозами, ціни на метал зростуть на 16 відсотків у 2022 році, а потім послабляться в 2023 році, але залишаться на підвищених рівнях.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...