Опубліковано: 1 Лютого, 2022. Переглядів: 387


Які зміни чекають на українців у лютому: подробиці

У лютому 2022 року на українців чекають зміни. Вже відомо, коли починається реєстрація на ЗНО і кому підвищать заробітну плату.

Більше про нововведення лютого читайте в матеріалі Gazeta.ua.

Щеплення від поліомієліту

У лютому розпочнеться масова вакцинація від поліомієліту. Щеплюватимуть насамперед дітей до 6 років. Загалом ін’єкцію мають отримати майже 700 тис. осіб.

“Поліомієліт — невиліковне захворювання, яке може призвести до смерті. Через низький рівень вакцинації хвороба постійно поверталася в Україну. Щоб не допустити нової епідемії, маємо щепити дітей”, – говорить головний санітарний лікар країни Ігор Кузін.

Поліомієліт поширюється найчастіше через слину. Вражає нервову систему. Перші симптоми — лихоманка, головний біль, слабкість, втома, блювання, біль у кінцівках. Згодом додається параліч.

“Перебіг хвороби не передбачити. Ми не можемо сказати, який пацієнт лишиться скаліченим на все життя. Саме вакцина захищає від таких наслідків”, — розповідає імунолог Федір Лапій.

Збільшення заробітної плати для правоохоронців

У лютому поліцейським, рятувальникам, прикордонникам, нацгвардійцям і працівникам міграційної служби додадуть до зарплати щонайменше по 1 тис. грн.

“Підвищення виплат розпочалося в січні. На 5 відсотків підняли зарплату 14 категоріям поліцейських. У лютому виплати збільшаться на 10 відсотків для всіх”, – говорить голова Нацполіції Ігор Клименко.

Зарплати підвищили через страйки поліцейських. Правоохоронці почали нарікати на малу платню восени торік.

“Державні резерви на якийсь час заспокоять поліцейських. Але суспільство ще повернеться до цього питання. На жаль, українським правоохоронцям законом заборонено страйкувати”, – розповідає експерт Інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов.

Встановили ціну на пакети

У лютому магазини поставлять кінцеву ціну на одноразові пакети. Один коштуватиме 2–3 грн.

“У Європі та Сполучених Штатах Америки такі зміни запровадили 20 років тому. Пакети навмисно зробили дорогими, щоб люди відмовлялися. Не обійшлося без скандалів, але тепер європейці ходять із торбинками”, – пояснює економіст Олександр Охріменко.

ЗНО-2022

З 1 лютого починається реєстрація на основну ­сесію зовнішнього незалежного оцінювання. Триватиме з 23 травня до 17 червня.

“Тестування відбудеться у всіх зонах карантину. Цьогоріч дозволили складати іспити з більш як п’яти предметів. Витрати за основні екзамени покриває держава. А за кожен додатковий треба заплатити”, – говорить Тетяна Вакуленко з Українського центру оцінювання якості освіти.

Абітурієнтам пропонують скласти іспит з 10 шкільних предметів: української мови та літератури, математики, історії України, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької та французької мов. Тестування з перших трьох предметів обов’язкові.

Тисяча на комунальні послуги

У лютому українці, яким за 60, зможуть оплатити комунальні послуги грошима за вакцинацію. Також їм дозволено купувати за ці кошти ліки.

Загалом програмою “єПідтримка” скористалися понад 7,3 млн людей. Майже 2 млрд грн витратили. Найчастіше купували книжки, квитки у кінотеатри.

Лютий без додаткових вихідних

У другому місяці нового року немає державних свят. Лише урочисті події: 1 лютого Китайский Новий рік, 14-го День святого Валентина, 28-го початок свята Масляна.

У лютому буде 28 днів, бо 2022-й рік не високосний.

Робочі дні: 1-4, 7-11, 14-18, 21-25 і 28 лютого.

Вихідні дні: 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26 і 27 число.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...