Опубліковано: 7 Січня, 2022. Переглядів: 415


Весняні канікули 2022 в Україні: коли і скільки відпочиватимуть школярі

Зимові канікули добігають кінця, за ними наступні – весняні. Вони мають бути короткими, але можуть бути ще й форс-мажорними.

Міжсезоння – “улюблений” час коронавірусу, і саме восени та навесні він найпотужніше атакує Україну.

OBOZREVATEL розповідає, чого очікувати від весняних канікул-2022.

Що пропонує МОН

У міжсезоння для канікул в Україні передбачено один тиждень. У 2022 році Міністерство освіти і науки рекомендувало відправити школярів на весняний відпочинок з 28 березня до 3 квітня.

Загалом протягом навчального року канікули не можуть тривати менш ніж 30 календарних днів. Однак діти так чи інакше мають відучитись не менш як 175 навчальних днів і певну кількість годин:

учні 1-4 класів – 720 годин;

учні 5-9 класів – 890 годин;

учні 10-11 класів – 1110 годин.

Як розповіли OBOZREVATEL у МОН, найпізніше навчальний рік може закінчитися 30 червня.

Особливості “пандемійних канікул”

Теоретично у деяких школярів весняні канікули дійсно будуть з 28 березня до 3 квітня. Але на практиці пандемія може внести свої корективи – принаймні з осіннім відпочинком-2021 було складно.

Через високу захворюваність на COVID-19, буксування вакцинації працівників шкіл та проблеми з опаленням він стартував і закінчився всюди у різні дати. А подекуди, приміром, у Харкові та Черкасах, канікули тривали аж три тижні. До того ж багато дітей навчалися дистанційно не один місяць. Тож учням і вчителям тепер доводиться або надолужувати програму, або заповнювати в ній прогалини.

З зимовими канікулами все спокійніше. У більшості шкіл вони почались за графіком МОН, 25 грудня, закінчитись мають теж планово. Коли прийшов холод, коронавірус відступив. Поступово “червоних” регіонів меншало, аж поки 30 грудня не стало жодного. Однак є заклади, де відпочинок вирішили скоротити. Найкоротші триватимуть 9 днів замість 16 рекомендованих МОН. Вочевидь, там вирішили хоча б частково закрити питання з успішністю і рівнем знань.

Однак навесні COVID-19 може вдарити з новою силою і штамами. Минулого року, приміром, у Києві локдаун оголосили 20 березня. Спочатку передбачалось, що він закінчиться 9 квітня, але затягнувся аж до 30-го.

А на 15 квітня 2021 року у “червоній” зоні були:

Київ;

Київська область;

Житомирська область;

Сумська область;

Миколаївська область;

Одеська область;

Запорізька область;

Хмельницька область;

Харківська область;

Полтавська область;

Чернігівська область;

Чернівецька область.

На ту саму дату:

-зафіксували 16 427 нових випадків зараження коронавірусом за попередню добу;

-загалом 419 295 людей зробили перше щеплення від COVID-19, ще двоє – завершили вакцинацію.

Кількість вакцинованих на осінь значно збільшилася. Цьому посприяв навіть наказ МОЗ про обов’язкову вакцинацію за 4 жовтня для представників деяких професій, зокрема працівників сфери освіти. На 25 жовтня, коли у багатьох школярів розпочалися осінні канікули, бодай одну дозу отримали 9,1 млн українців. Однак, попри карантинні заходи та зростання кількості щеплених, нова хвиля коронавірусу все ж боляче вдарила по Україні.

Навесні ситуація може повторитись. Станом на 7 січня зробили щеплення понад 14,8 млн українців. Це 47,6%, з яких обидві дози мають 44,9%. Проте, як зазначили у МОЗ, для формування колективного імунітету вакцинуватися мають не менше 70% дорослих українців. Дуже малоймовірно, що навесні стільки людей зроблять щеплення. Та й коронавірус не відступає, поширюючись у вигляді чергових штамів.

Коли насправді можуть бути весняні канікули

Графік МОН – рекомендація, а не обов’язкова до виконання вказівка. На дати канікул можуть вплинути форс-мажори, як-от високий рівень захворюваності на COVID-19, грип, ГРВІ, проблеми з опаленням. Посунути канікули можуть і заради зручності. Наприклад, щоб після святкового четверга не змушувати дітей виходити на один день навчання у п’ятницю.

А, найголовніше, відповідно до закону “Про освіту”, школи наділені автономією і можуть самі визначати дати канікул.

“У межах академічної автономії питання організації виконання освітньої програми та освітнього процесу є внутрішнім для кожного закладу загальної середньої освіти та педагогічної ради”, – зауважили OBOZREVATEL у МОН.

Автономія деяких шкіл є лише формальною – за фактичної влади місцевих органів самоврядування. Так чи інакше, дати канікул можуть відрізнятися не лише від регіону до регіону, а й навіть від школи до школи в одному і тому ж місті.

Тож точно можна сказати зараз лише одне – весняні канікули будуть навесні. А у які конкретно числа, залежатиме від того, чи вдарить по Україні нова хвиля коронавірусу, наскільки сильно, як ми будемо з нею справлятися і що вирішуватимуть щодо відпочинку для школярів на місцях.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...