Опубліковано: 3 Січня, 2022. Переглядів: 5622


Кінець навчального року 2022 в Україні: коли школярі підуть на літні канікули

Перша половина навчального року 2021/2022 видалася складною. Було багато дистанційного навчання, проблем з вакцинацією вчителів і опаленням.

Осінні канікули розпочались і закінчились у різних школах по-різному, подекуди їх розтягли аж на три тижні замість одного. Зимові стартували більш-менш синхронно, але частині дітей доведеться відпочивати менше.

Ймовірно, з весняними канікулами буде приблизно так само. А поки OBOZREVATEL вирішив дізнатись, коли може закінчитись сам навчальний рік. Спойлер – школа може “відкусити” у дітей весь перший місяць літа.

Який графік канікул затвердило МОН

Навчальний рік у більшості українських шкіл складається із двох семестрів (є школи, де навчаються по триместрах), кожен з яких ділиться на дві чверті. Канікули мають бути кожного сезону. Навесні та восени найкоротші, по одному тижню. Взимку довші, цього року – з 25 грудня 2021 грудня до 9 січня 2022 року включно, загалом 16 днів. Передбачається, що літо повністю в розпорядженні школярів, звісно, за винятком випускників, яким треба складати ЗНО.

Тривалість канікул протягом навчального року не може становити менше 30 календарних днів. А діти так чи інакше протягом року мають відучитися певну кількість годин:

учні 1-4 класів – 720 годин;

учні 5-9 класів – 890 годин;

учні 10-11 класів – 1110 годин.

Міністерство освіти і науки рекомендувало школам у навчальному році 2021/2022 провести літні канікули з 1 червня до 31 серпня 2022 року. Це мало би означати, що навчальний рік закінчиться 31 травня. Мало би, але не означає.

Канікули з багатьма невідомими

З канікулами у першій половині навчального року 2021-2022 було складно. Осінній відпочинок через буксування вакцинації працівників шкіл, високу захворюваність на COVID-19 та проблеми з опаленням стартував і закінчився всюди по-різному. А подекуди, приміром, у Харкові та Черкасах, затягнувся аж на три тижні. Тож тепер чимало учнів мають або наздоганяти програму, або заповнювати в ній прогалини.

Зимові канікули в більшості школярів розпочались за графіком МОН, з 25 грудня. Закінчитись мають теж планово. Коли прийшли холоди, коронавірус відступив. Поступово “червоних” регіонів меншало, аж поки 30 грудня не стало жодного.

Однак є заклади, де відпочинок стартував і 30, і навіть 31 грудня. При цьому повернутися до навчання діти мають того ж дня, як і всі – 10 січня. Тож, на відміну від осінніх, зимові канікули деяким дітям не продовжили, а навпаки, скоротили. Найкоротші триватимуть 9 днів замість 16 рекомендованих МОН. Вочевидь, там вирішили хоча б частково закрити питання з успішністю і рівнем знань.

Попереду ще весняні канікули. Тут не відкидається знову форс-мажорний сценарій – адже COVID-19 особливо “любить” міжсезоння. І якщо відпочинок затягнеться чи буде масова “дистанційка”, наздоганяти школярам доведеться ще більше, ніж зараз. Від цього і залежатиме, коли закінчиться навчальний рік і почнуться літні канікули.

Що кажуть у МОН

У Міністерстві освіти і науки у відповіді на запит OBOZREVATEL про завершення навчального року зазначили, що він має складатись з не менш ніж 175 навчальних днів і закінчуватись не пізніше ніж 1 липня.

Структуру та тривалість навчального року й форми організації освітнього процесу визначає:

педагогічна рада закладу освіти – в межах часу, передбаченого освітньою програмою,

відповідно до обсягу навантаження, встановленого навчальним планом з урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, особливостей регіону тощо.

У відомстві наголосили, що відповідно до закону “Про освіту”, школи наділені автономією, що полягає в самостійності, незалежності та відповідальності у прийнятті рішень щодо академічних (освітніх), організаційних, фінансових, кадрових та інших питань діяльності. Крім того, згідно з ст. 38 закону “Про повну загальну середню освіту”, керівник закладу середньої освіти має право визначати режим роботи закладу.

“У межах академічної автономії питання організації виконання освітньої програми та освітнього процесу є внутрішнім для кожного закладу загальної середньої освіти та педагогічної ради”, – зауважили у МОН.

А згідно зі ст. 32 закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, управління закладами освіти, які належать територіальним громадам або передані їм, віднесені до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних і міських рад.

Тобто діти можуть навчатися влітку, від кількох днів червня і аж до всього місяця – але 1 липня всі точно вже мають відпочивати.

Перші ластівки

У деяких містах вже анонсували уроки у червні. Через тритижневі осінні канікули у Харкові вирішили, що навчальний рік має тривати до 3 червня замість 27 травня.

“Потрібно буде ущільнювати навчальний процес, щоб не перевантажувати дітей. Ми додамо один тиждень до навчального року”, – зазначила директорка департаменту освіти міської ради Ольга Деменко 9 листопада минулого року.

У Львові та області восени відпочивали не три тижні, а два. Але теж думають продовжити навчальний рік.

“Оскільки осінні канікули через пандемію були дещо довшими – два тижні замість одного, цілком ймовірно, що наші діти влітку будуть вчитися довше, тобто у червні”, – пояснила 14 грудня 2021 року начальниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи департаменту освіти Львівської ОДА Ірина Сислюк.

Тож поки схоже на те, що деякі школярі вчитимуться влітку. Питання в тому, де саме і скільки саме.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...