Опубліковано: 23 Грудня, 2021. Переглядів: 394


Керівники країн ЄС вимагають від Зеленського звільнити Медведчука з під домашнього арешту і скасувати санкції проти опозиційних ЗМІ

На минулому тиждень тому саміті Східного партнерства у Брюсселі підняли питання позасудової розправи над опозиційними ЗМІ в Україні і зажадали від Володимира Зеленського скасувати безмежні санкції РНБО, якими заблокували мовлення трьох провідних інформаційних телевізійних каналів -“112 Україна”, NewsOne і ZIK, а пізніше – видань “Страна.юа” і “Шарий.net”.

На думку європейських лідерів, звільнення Віктора Медведчука допоможуть зняти напруженість усередині України та у відносинах із Росією.

В свою чергу, питання про неприйнятність санкцій проти ЗМІ стало одним з пунктів пропозицій, висунутих європейськими лідерами на минулих в режимі суворої конфіденційності переговорах з українською стороною на різних рівнях про відносини з Росією і про внутрішню ситуацію в Україні, повідомляє Страна.

“Це були переговори про деескалацію напруженості навколо України і Росії, а також обмін думками з питань внутрішньої української політики і ситуації з правами людини в країні. Європейські лідери висунули Зеленському список пропозицій, щоб розрядити ситуацію. Зокрема, там був пункт про те, що санкції РНБО проти опозиційних ЗМІ, включаючи санкції проти “країни” і трьох опозиційних телеканалів закритих ще в лютому 2021 року, несправедливі і їх потрібно скасувати. Санкції проти опозиційних ЗМІ, як вважають лідери низки європейських країн, тільки ще більше погіршують ситуацію і посилюють розкол в Україні. Також у пропозиціях йшлося про те, що потрібно звільнити з під домашнього арешту Віктора Медведчука. На думку європейців ці заходи допоможуть зняти напруженість у відносинах з Росією, а також всередині України. Пропозиції публічно не озвучувалися і були передані українській стороні в конфіденційному порядку”, – розповіло” країні ” джерело в дипломатичних колах, що мало відношення до переговорів.

Нагадаємо, що в Брюсселі на саміті Східного партнерства Зеленський вперше зустрівся з новим канцлером Німеччини Олафом Шольцем, а також провів переговори з Макроном і генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Обговорювали Мінські угоди, ситуацію на Донбасі і відносини з Росією.

2 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ про застосування санкцій проти телеканалів “112 Україна”, NewsOne і ZIK. Згідно з указом, який набув чинності з моменту підписання, до телеканалів застосовані санкції протягом п’яти років. Це передбачає блокування мовлення всіх трьох телеканалів.

26 лютого журналісти незаконно закритих президентом Володимиром Зеленським телеканалів об’єдналися і створили новий телеканал – “Перший Незалежний”. Засновниками нового медіа стала група журналістів, які раніше працювали на каналах “112 Україна”, NewsOne і ZIK. Але буквально через годину після початку мовлення влада незаконно відключила телеканал від ефіру.

20 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони запровадити санкції проти 8 осіб – серед них голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко.

12 жовтня Печерський районний суд прийняв рішення про запобіжний захід у вигляді домашнього арешту Медведчуку за новою підозрою до 7 грудня. Сам Медведчук заявив, що продовжить боротьбу з нинішньою владою незалежно від того, наскільки посиляться репресії щодо нього. Він підкреслив, що разом з “Опозиційною платформою – За життя” будуть продовжувати захищати інтереси українського народу.

“Прокурори нехай не хвилюються. Все взяв, до всього готовий, все буду робити, як буде встановлено законом, але при цьому буду далі продовжувати боротися з цією владою, так, як і боровся. Власне кажучи, так, як бореться і буде продовжувати боротися партія”, – підкреслив Медведчук.

Раніше народний депутат від ОПЗЖ Ренат Кузьмін заявляв, що представники ДБР повісткою викликали Медведчука нібито для ознайомлення з матеріалами давно вже закінченої кримінальної справи про державну зраду і порушення правил ведення війни. В цей же час, за словами нардепа, представники ОГП спробували вручити опозиційному політику нову підозру в державній зраді і сприянні тероризму, проте адвокати Медведчука не дали прокурорам зробити це, порушуючи закон.

8 жовтня Генеральна прокуратура і Служба безпеки України оголосили нову підозру в держзраді і сприянні тероризму Віктору Медведчуку. Нові звинувачення пов’язані зі зривом поставок вугілля в Україну з ПАР і сприянні поставок палива з окупованих територій Донецької та Луганської областей в 2014 році.

Як повідомлялося, у першій кримінальній справі Печерський районний суд прийняв рішення про продовженні строків запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту Віктору Медведчуку на 2 місяці, до 31 жовтня.

20 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони запровадити санкції проти 8 осіб – серед них голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко.

13 травня в Печерському суді Києва обрали запобіжний захід голові політради партії ОПЗЖ Віктору Медведчуку. 21 травня Київський апеляційний суд залишив у силі цілодобовий домашній арешт для нардепа. 9 липня суд продовжив домашній арешт Віктора Медведчука до 7 вересня. Відразу ж після початку засідання адвокати лідера ОПЗЖ заявили про відвід судді Сергію Вовку. Справа в тому, що Вовк вирішив розглядати питання продовження строків досудового розслідування без сторони захисту. Але в підсумку суд відхилив клопотання про відвід судді і прокурора. 30 Липня Київський апеляційний суд відмовив адвокатам голови політради “опозиційної платформи – за життя” Віктора Медведчука в задоволенні апеляції щодо продовження термінів домашнього арешту політика до 7 вересня.

В ОПЗЖ відреагували на це правове свавілля і заявили, що такі дії влади – відверта і цинічна політична розправа над опозиційним політиком, який своєю принциповою позицією розкриває непрофесіоналізм, продажність і антинародний характер влади.

Коментуючи ситуацію, Віктор Медведчук підкреслив його адвокати повністю готові до процесу оскарження запобіжні заходи і у них є докази, які спростовують звинувачення прокуратури і доводять незаконність застосування до нього домашнього арешту.

Так, стороною захисту була подана апеляція на рішення Печерського районного суду Києва про продовження запобіжного заходу політику. Однак 30 липня Київський апеляційний суд відхилив її, незважаючи на розгром усіх доводів обвинувачення.

За останні місяці світові ЗМІ, європейські політики та експерти опублікували понад 120 тисяч матеріалів, присвячених цькуванню українською владою опозиції та незалежних телеканалів.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...