Опубліковано: 2 Грудня, 2021. Переглядів: 423


На Закарпатті 226 вагітних, хорих на коронавірус, потребували госпіталізації

Закарпаття перебуває на «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки саме через високі показники госпіталізації. Щодня медики фіксують ріст захворювання та збільшення завантаженості ліжок у медичних закладах.

Під час брифінгу в облдержадміністрації регіональна координаторка з вакцинальної кампанії проти COVID-19 в області Вікторія Тимчик.

Вона зауважила, що головна мета – зменшити навантаження на медичну систему та вберегти здоров’я краян.

«Ми проводимо збір даних, маємо аналітику щодо тих категорій населення, які найчастіше потрапляють у лікарні. Однією з таких пріоритетних груп є вагітні, адже немає нічого важливішого, ніж народження дитини, тому охорона здоров’я матері є надважливим завданням особливо під час пандемії. Вакцинація – найкраща профілактика COVID-19 у вагітних», – наголосила Вікторія Тимчик.

За її словами, загалом у Закарпатті було виявлено 380 випадків захворювання коронавірусною інфекцією у вагітних, 226 жінок потребували госпіталізації. Під час минулої хвилі зафіксували 3 летальні випадки серед цієї категорії населення, а також мертвонародження через неблагополучне протікання хвороби у матері.

Інфікування ковідом у період 20–26 тижнів вагітності збільшує ризик акушерських ускладнень, у той час, коли зараження після 26 тижня підвищує ризик саме неонатальних ускладнень, тобто ускладнення для дитини. На цьому наголосила Юліанна Федько, лікар, акушер-гінеколог.

«Пріоритетними вакцинами для вагітних є так звані мРНК вакцини – Moderna та Pfizer. Станом на сьогодні за даними трьох рівнів моніторингу безпеки щеплення від COVID-19 жодних проблем під час вакцинації та вагітності не виникло», – зазначила Юліанна Федько.

За словами спікерки, перші антитіла до ковіду у дитини, які передаються через пуповинну кров, реєструються протягом 4–16 днів після першої дози вакцини.

«Якщо у невагітних вакцинованих жінок найчастіше спостерігалося підвищення температури після другої дози вакцини, то у вагітних ми помічали біль у місці ін’єкції, нудоту, котрі загалом комфортно коригуються симптоматично», – зауважила лікарка.

Як підкреслила Тетяна Козак, директорка, головна лікарка КНП «Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», в обласному центрі ситуація з вакцинацією вагітних є складною: на обліку перебуває близько 800 жінок, тільки 23 з них – імунізовані.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Loading...